Edsbyn får möta Bollnäs i SM-finalen

Publicerad 2017-03-19

EDSBYN. Dra åt Hälsingland.

Det blir en SM-final mellan ärkerivalerna Edsbyn och Bollnäs.

”Byn” besegrade Sandviken med 5–2 i den femte och avgörande semifinalen och får avsluta säsongen på Tele2 Arena.

– Jag bölade efter slutsignalen. Det är så jävla mycket känslor, säger Hans Andersson till Sportbladet.

I grundserien hade Edsbyn ett blygsamt publiksnitt på 1 130 åskådare, men det var då det. 2 913 personer sökte sig under söndagen till Svenska Fönster arena för att se årets viktigaste hemmamatch.

Medlemmarna i Red Farmers sparade inte på röstresurserna och redan efter två minuters spel höjdes ljudnivån så att plåttaket höll på att lyfta. Det var då Daniel Liw stoppade en hörnboll innan den nått Sandvikens rus, tog två snabba skär in i straffområdet och lyfte in bollen bakom Joel Othén.

Edsbyn vågade spela ut

Edsbyn vågade från start, och den som vågar brukar som bekant vinna. Trots hård uppvaktning utökade högerhalven Daniel Burvall-Jonsson ledningen och efter ett solonummer snärtade Oscar Jonsson in bollen som betydde 3–0.

Spelarna i Sandviken uppträdde handlingsförlamat i första halvlek, som om de var tagna av stundens allvar. När reduceringen väl kom, i slutsekunderna av första halvlek, var det genom ett självmål. Niklas Gälman skickade in bollen från vänsterkanten och såg den studsa i mål via en motståndare.

”Solklart mål”

I andra halvlek satte Sandviken allt på ett kort och såg ut att bli belönade. Matchen hade pågått i en timme när Dennis Henrikssen sköt. Spelarna i Saik jublade för mål, men domaren Roland Fager dömde hörna och stod fast vid sitt domslut efter att ha konsulterat sina assistenter.

Spelarna i Sandviken protesterade högljutt, men till ingen nytta.

– Det är ju ett solklart mål, skrek lagkaptenen Christoffer Edlund.

Hälsingefinal för andra gången

Istället fick han se Hans Andersson göra 4–1 på frislag, och då var matchen i princip avgjord. Edsbyn försvarade sig väl resten av matchen och kunde med tur och skicklighet vinna med 5–2, vilket betyder att drömfinalen mot Bollnäs blir av.

Efter slutsignalen firade spelarna segern med fansen.

– Det här är så jävla häftigt och stämningen har varit helt magisk, säger Hans Andersson.

35-åringen är en av spelarna som var med i laget senast ”Byn” spelade final, 2009.

– Det var så länge sedan att jag inte kommer ihåg hur det kändes. Nu ska vi ladda i en vecka och sedan åka till Stockholm. Det är obeskrivligt, säger landslagshalven, som inte kunde hålla tårarna borta.

Ingen trodde på Edsbyn inför säsongen, men spelare och ledare har aldrig tvivlat.

– Vi har ett jävligt bra lag och har siktat på final hela året. Ingen annan har trott på oss, så det här är så coolt och läckert, säger Hans Andersson.

Tror på jämn final

Det blir andra gången någonsin som två hälsingelag gör upp om SM-guldet. Första gången det inträffade var 1963, då Broberg besegrade ”Byn” med 3–1. Årets final avgörs på Tele2 Arena kommande lördag, den 25 mars.

– Annandagsderbyt kommer inte att vara något efter den finalen. Det är lika bra att lägga ner. Jag tror på en jämn final. Ja, det är hugget som stucket, säger Hans Andersson.