Publicerad 2015-12-11

Hildebrand tog första VM-segern

Elisabeth Högberg föll tillbaka efter tidiagre världscupframgångar.

Sprinttävlingen i Hochfilzen blev inte speciellt minnesvärt för svenskorna.

Både Elisabeth Högberg och Mina Brorsson gick omkull ute på banan och ingen svenska tog några världscuppoäng.

Vann gjorde tyskan Franziska Hildebrand.

De svenska skidskyttedamerna fick positiva intentioner när säsongen inleddes i Östersund. Elisabeth Högberg, Linn Persson, Anna Magnusson och Mona Brorsson fick samtliga med sig VC-poäng från premiärveckan och förhoppningar fanns för nya positiva resultat i helgens tävlingar.

Dubbla fall för Sverige

Så blev dessvärre inte fallet i fredagens sprinttävling i Hochfilzen. Elisabeth Högberg som slutade på 15:e plats i säsongens första sprinttävling, fick dagens tävling förstörd direkt när hon gick omkull i den första kurvan. Svenskan bommade därefter ett skott i stående skyttet och gick i mål nästan två minuter efter täten. Även Mona Brorsson föll i jakten på en framskjuten placering och slutade istället på en blygsam 50:e plats.

– Det är luriga backar här för nästan varje utförskörning slutar med en kurva. De är ganska skarpa och det blir isigt och det var en sådan isfläck jag åkte på. Sen är det ingen snö utanför spåret så det känns när man landar, säger Mona Brorsson till TV4.

Trippelt tysk i topp

I stället var det Anna Magnusson som blev bästa svensk. Med endast en bom på de två skjutningarna åkte hon in drygt en och en halv minut efter segraren på 45:e plats.

Den tyska skidskytten Franziska Hildebrand tog sin första VC-seger när hon med 15 sekunder vann loppet före landsmaninnan Maren Hammerschmidt. Trea slutade Miriam Gössner, ytterligare sex sekunder efter, och fullbordade därmed den tyska trippen.

Elisabeth Högberg, Mona Brorsson och Anna Magnusson kommer samtliga vara med när jaktstarten körs i morgon. För Linn Perssons del räcker inte resultatet, en 63:e plats, för att få köra i jaktstarten.