17-åringarna måste stoppas – då blir det final

Finland slog Kanada och nu väntar Sverige i semifinal.

HELSINGFORS. Vi fick Finland.

Nu handlar det inte om att stoppa Finland.

Det handlar om att få stopp på två utomjordingar.

På grund av Sveriges match hann jag bara få med mig halva kvartsfinalen i Hartwall Arena. Det räckte, med råge. Drygt 13 000 åskådare på plats, många kanadensare men givetvis mest med fanatiska finländare.

Vilket tryck.

Vilket spel.

Vilka mål.

Och vilka lirare.

Då tänker jag givetvis på de båda 17-åriga gallerungarna Jesse Puljujärvi och Patrik Laine. Som de dominerat i den här turneringen – och som de klev fram mot Kanada. Inte minst i tredje perioden när allt skulle avgöras.

Det känns som det inte spelar någon roll hur många mål motståndarna gör. Laine och Puljujärvi ser bara till att Finland gör ett till. Kedjan de bildar tillsammans med Sebastian Aho har på fem matcher öst in 38 (!) poäng.

Kvartsfinalen svängde fram och tillbaka. Kanada hade 2–0 och 3–2. Finland vände och Kanada kvitterade två gånger.

Till slut dundrade Patrik Laine in avgörande 6–5 i spel fem mot tre och trycket som uppstod i Hartwall Arena går inte att beskriva.

Kanada missar semifinal för första gången på 17 år. För övrigt samma år som Puljujärvi och Laine föddes… Laget har varit en besvikelse genom hela turneringen. Inte minst Vancouvers Canucks Jake Virtanen. Mot Finland lyckades han dra på sig 2+2 minuter då tio minuter återstod. Det var då Finland avgjorde. Kanada får åka hem.

För Finland väntar Sverige i semifinal på måndag.

Ta er till Helsingfors

Min uppmaning till er därhemma. Försök få tag på biljetter och kom till Helsingfors på måndag.

Ta flyget. Ta båten. Bilen, eller cykeln.

Ta er hit för det här är en match ni inte vill missa. Ni kommer inte att ångar er.

Och det svenska laget behöver allt stöd de kan få.

Det blir en semifinal mellan de två superlirararna Puljujärvi och Laine och den solida svenska lagmaskinen, som också innehåller en hel del spets.

Man kan lätt förblindas av de här båda 17-åringarna. Samtidigt finns det rejäla repor i lacken i det finländska lagbygget. Försvarsspelet har varit svagt under i stort sett hela turneringen. Backsidan innehåller inte alls lika mycket talang som stjärngalleriet på forwardssidan.

Målvakten Veini Vehvilainen har haft svårt att imponera. I kväll byttes han ut redan i början av den andra perioden efter att Kanada gjort sitt tredje mål.

Klasskillnad på försvarsspelet

Just när det handlar om målvakten har Juniorkronorna ett gigantiskt övertag. Linus Söderström är så här långt turneringens bästa målvakt. Försvarsmässigt är det också klasskillnad. Finland släppte in fem mål bara i den här kvartsfinalen. Sverige har släppt in fem mål på fem matcher.

Allt handlar egentligen om att undvika utvisningar och att få stopp på Jesse Puljujärvi och Patrik Laine. Lyckas det är Sverige klar favorit att gå vidare till final.

Mer oroande då att backen Adam Ollas Mattsson lämnade Helsingfors ishall på kryckor. Mycket talar för att det kan var färdigspelat och det är ett riktigt tungt avbräck. Tillsammans med Andreas Englund är Ollas Mattsson en defensiv jätte. De båda djurgårdsbackarna har fått stort ansvar när det handlar om att stänga ner motståndarnas stjärnor. De hade garanterat matchats stenhårt mot Puljujärvi och Laine.

Vi har laget. Finland de individuella stjärnorna.

Den här gången tror jag laget är starkast. Juniorkronorna är min favorit i den här semifinalen.