Goggia vann störtloppscupen efter rysarduell med Lindsey Vonn

Av: Erik Karlsson, Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Marco Trovati / TT / NTB Scanpix

SPORTBLADET

ÅRE/STOCKHOLM. Lindsey Vonn vann världscupavslutningen i Åre.

Men det räckte inte till för att ta en historisk nionde störtloppscup. Italienskan Sofia Goggia blev nämligen tvåa och vann totalen med blott tre poängs marginal.

Ändå var Vonn nöjd.

– Ett steg närmare Stenmarks rekord, säger hon.

Vädrets makter gjorde att damernas störtlopp vid världscupavslutningen i Åre fick kortas ner rejält.

Men duellen mellan Sofia Goggia och Lindsey Vonn blev inte mindre spännande för det. Vonn behövde plocka in 23 poäng för att ta kristallkulan men från startkuren fick hon se Sofia Goggia göra ett kanonåk.

I mål var italienskan 27 hundradelar före dåvarande ledaren Viktoria Rebensburg.

Foto: Marco Trovati / TT / NTB Scanpix

Närmar sig Stenmark

– Där fick Vonn något att bita i, nu vill det till att Vonn gör ett perfekt åk och dessutom måste någon kila in sig mellan dem, konstaterade SVT:s expert Tobias Hellman.

Åket var kanske inte perfekt, men det var tillräckligt snabbt på toppen av backen för att amerikanskan skulle ta ledningen med sex hundradelar i mål. Men det räckte alltså bara till att hämta in 20 av 23 poäng. För att Vonn skulle kunna vinna krävdes det att ytterligare en åkare tryckte sig in på just de sex hundradelarna. Lagkamraten Alice McKennis gjorde ett tappert försök men det räckte bara till en tredjeplats och Sofia Goggia vann sin första kristallkula.

– Det har varit mitt mål sedan förra säsongen. Jag har så glad och stolt. Det här visar att jag är bäst i störtlopp. Jag har både kulan och OS-guldet. Vad mer kan man önska sig? Ingenting, säger Goggia.

”Mitt stora mål”

Vonn kan dock trösta sig med att hon närmar sig Ingemar Stenmarks rekord på 86 världscupsegrar, dagens vinst gör att hon nu är uppe på 82 vinster.

– Jag tar en seger alla dagar i veckan. Det är klart det är tufft att förlora titeln med tre poäng, jag skulle hellre förlorat den med 100 poäng. Men jag har vunnit de fyra senaste störtloppen så jag kunde inte gjort det så mycket bättre efter en tuff start på säsongen, säger Lindsey Vonn.

Nu är det bara en tidsfråga innan du tar Stenmarks rekord va?

– Alla har pratat om det länge nu, men för mig är det viktigaste att fokusera framåt. Jag kommer fortsätta kämpa för det och förhoppningsvis kan jag klara det.

I herrarnas störtlopp säkrade schweizaren Beat Feuz totaltiteln när han var före norrmannen Aksel Lund Svindal i mål. Både Feuz och Svindal fick dock ge sig i kampen om segern för dubbla österrikare. Vincent Kriechmayr och Matthias Mayer delade seger efter att den senare prickat Kriechmayrs tid.

Publicerad: