Ilska mot reglerna: ”Varför bry sig...?”

Publicerad 2023-05-03

Austin Killips ifrågasätts i USA.

Transcyklisten vann över 100 000 kronor.

– Det belyser verkligen problemen, säger den tidigare amerikanska mästarinnan Inga Thompson till The Telegraph.

De traditionella landsvägsloppen i Tour of the Gila ägde rum i New Mexico i USA förra veckan och Austin Killips, 27, blev utnämnd till ”queen of the mountains”.

Hon kammade hem över 100 000 kronor för förstaplatsen, eftersom prispengarna för första gången i tourens historia delades lika mellan herr- och damklassen.

Rasar mot segraren

Austin Killips seger har blivit omdiskuterad.

Hon föddes nämligen som en man och genomgick en könskorrigering innan hon började tävla i damklassen.

Killips började tävla i cykling 2019, siktar mot OS 2024 och jämförs nu med Lia Thomas – transsimmaren som slagit igenom i USA efter att tidigare ha tävlat mot män.

– Austin är damernas motsvarighet till Lia Thomas. Det belyser verkligen problemen som kvinnorna inom cyklingen drabbas av, säger den tidigare amerikanska mästarinnan, Tour de France-trean och OS-cyklisten Inga Thompson till The Telegraph.

Austin Killips (höger).

– Vi har mer än 50 transpersoner inom sporten. Det som händer i bakgrunden är att det finns kvinnor som tysta går i väg. De tänker ”varför bry sig om det inte är rättvist?”.

Även den tidigare OS-simmaren Sharron Davies rasar efter Austin Killips seger.

– Det här är en stor besvikelse. De ansvariga borde hänga med huvudet i skam, säger hon till Daily Mail.

Fick stryk – slutade

I mars skrev amerikanska medier om den tidigare cykelkrossvärldsmästaren Hannah Arensman, 24, som valde att sluta abrupt efter att ha blivit besegrad av Austin Killips.

Austin Killips

Hon var rasande och hävdade att Killips hade tacklat henne på cykeln under de nationella mästerskapen.

– Min syster och familj fick gråten i halsen när de såg en man sluta före mig efter att ha sett flera fysiska interaktioner med honom under loppet, sa Arensman efter beskedet att karriären var över.

I andra sporter, som till exempel friidrott, är reglerna mer strikta men internationella cykelförbundet låter även transkvinnor som genomgick sin könskorrigering efter puberteten tävla med kvinnor.

Följ ämnen i artikeln