WNBA-spelarna var först med att protestera

Publicerad 2017-09-26

Protesterna mot rasismen mot afroamerikaner i USA fortsätter att hagla efter Donald Trumps uttalande.

Vilka som var först att stå upp mot orättvisorna?

Basketspelarna i WNBA – i juli 2016.

Kritiken och hånen mot Donald Trump fortsätter att hagla efter presidentens uttalande om att ”sparka alla NFL-spelare” som knäböjer under nationalsången.

Spelarnas protest grundar sig i rasismen mot afroamerikaner i USA, något som Colin Kaepernick var först i NFL att protestera mot. Superstjärnan satte sig på knä inför en match i augusti i fjol och sedan dess har många spelare följt i hans spår.

– Jag kommer inte att visa stolthet över en flagga tillhörande ett land som förtrycker svarta. För mig är det här större än fotboll och det vore själviskt att vända ryggen åt. Det ligger lik på gatorna och folk klarar sig undan med mord, sa Kaepernick.

”Förändringen börjar med oss”

Men han var inte den förste proffsidrottaren i USA att protestera mot orättvisorna.

Redan månaden innan, den 9 juli 2016, demonstrerade basketspelarna i WNBA-laget Minnesota Lynx mot polisvåldet efter att poliser dödat Philando Castile i Minneapolis och Alton Sterling i Baton Rouge, en protest som knappt fick någon uppmärksamhet i medierna.

Det är sajten sbnation.com som berättar om hur fyra av lagets spelare, Maya Moore, Seimone Augustus, Lindsay Whalen, och Rebekkah Brunson, kom till en presskonferens iklädda svarta t-shirts med texten: ”Förändringen börjar med oss: Rättvisa och ansvarsskyldighet”.

Något som ogillades av polisen i Minneapolis, som valde att ta bort de fyra poliser som funnits på Lynx hemmamatcher.

Böter

Protesten lyckades ändå få gehör bland flera andra lag i ligan och dagen efter presskonferensen värmde spelarna i New York Liberty upp i svarta t-shirts med texten ”#BlackLivesMatter”.

Ligans svar? Att bötfälla klubbarna New York Liberty, Phoenix Mercury och Indiana Fever, och varje spelare som bar de svarta tröjorna. Ligans argument var att lagen och spelarna hade brutit mot ligans policy om spelardräkter.

”Vi är stolta över spelarnas passionerade engagemang för icke-våldslösningar på svåra sociala problem, men vi förväntar oss att de följer ligans riktlinjer för matchtröjorna” sa WNBA-presidenten Lisa Borders i ett uttalande.

Spelarna fortsatte att stå upp för sina rättigheter och när Tina Charles några dagar senare fick ta emot priset som månadens spelare valde hon att göra det i en svart t-shirt.

”Jag tänker inte vara tyst. 70 procent av spelarna i WNBA är afroamerikaner och hela ligan påverkas. Jag och mina lagkamrater kommer fortsätta att använda vår plattform tills ligan ger oss det stöd vi förtjänar”, skrev Charles på Instagram, och fick medhåll från flera håll.

”Ingen ska tysta oss”

– Vi vill kunna använda vår plattform för våra egna röster. Vi vill inte att någon ska tysta oss från att säga vad vi vill. Tyvärr har WNBA bötfällt oss i stället för att stötta oss, sa bland annat Tanisha Wright, guard i Liberty och vice ordförande i spelarfacket.

Fler spelare stämde in i demonstrationerna och till slut upphävde ligan böterna.

Sedan dess har protesterna fortsatt i olika former och i söndags valde spelarna i Los Angeles Sparks att stanna i omklädningsrummet under nationalsången, medan motståndarna i Minnesota Lynx stod arm i arm på planen.

Följ ämnen i artikeln