Kritik mot förbundet – kopierade Fifas regler

Publicerad 2016-01-14

Spelarfacket: ”Inte en bra variant”

Magnus Erlingmark är inte nöjd med det nya regelverket.

Svenska Fotbollförbundet har valt att kopiera Fifas nya regelverk gällande spelaragenter.

Detta trots kritik från den svenska spelarföreningen (SFS).

– Det är klart att det här inte är en bra variant, säger SFS:s generalsekreterare Magnus Erlingmark.

I april ersatte ”fotbollsagenterna” av ”förmedlare” med betydligt friare tyglar än de gamla agenterna. En förmedlare behöver enligt Fifas nya regler inte längre ha licens, kan skriva hur långa avtal med spelare som helst och har rätt att sitta på alla stolar i en förhandling mellan klubbar och spelare.

Svenska Fotbollförbundet valde att kopiera Fifa:s regelverk rakt av – något som väckt kritik från spelarnas egen organisation SFS.

– Vi hade synpunkter på det och tyckte att de skulle titta på någon form av stramare tyglar. Men det var de inte intresserade av. Vi hade gärna sett ett hårdare regelverk nationellt med någon form av licensiering och högre krav som andra länder också gjort, säger generalsekreteraren Magnus Erlingmark.

Vad ser du för risker?

– Ett problem är att det inte finns någon begränsning på avtalens längd. Förut var det två år men nu kan en agent till exempel teckna ett femårsavtal med en 17-åring. Det är hur lång tid som helst när du är 17 och mycket kan hända under de fem åren.

– Om du sitter på flera stolar i en förhandling kan du inte heller göra det bästa för ena parten. Det blir någon slags mellanting. Det är klart att du som spelare ska vara på din vakt och se till att det inte ska vara så.

Osäkerheten en faktor

Vad råder ni spelarna att göra?

– Att ställa krav på sin förmedlare. Att om du gör affärer med mig får du inte företräda någon annan part. Det förhindrar risken att förmedlaren inte bara tänker på sin klients bästa. Det är svårt att tänka på två klienters bästa i en affär.

Anders Hübinette, gruppchef för Svenska fotbollförbundets rättsgrupp, säger att förbundet diskuterade ett eget regelverk men oroades över de många hinder ett sådant kunde möta.

– En aspekt var att ha så likartat regelverk som möjligt eftersom EU:s konkurrensregler om inte annat kan sätta hinder för det annars. Sedan fanns också frågan om ett stramare regelverk som går ut över Fifa:s regelverk hade varit tillämpligt över gränserna. Den osäkerheten var också en faktor. När vi vägde in allt kom vi fram till att det bästa var att lägga sig så nära Fifa:s regelverk som möjligt. Sedan får vi se hur det här utvecklas över tid och om det behövs en åtstramning.