Folkets dom: Även svenskar är dopade

Publicerad 2016-10-28

VAL SENALES, ITALIEN. Svenskarna är skeptiska till norsk längdåkning, men misstron slutar inte där.

Enligt Aftonbladet/Inzios undersökning tror fyra av tio svarande att det också förekommer dopning i det svenska landslaget.

– Det som har hänt sista tiden påverkar inte bara Norge som nation utan hela skidsporten, säger Ida Ingemarsdotter.

Norsk skidåkning är nerfläckad av astmamedicin och läppsalva. Anklagelserna, misstagen och de etiska överträdelserna kan ha legat till grund för att 41 procent av de svarande i Aftonbladet/Inizios undersökning trodde att norrmännen sysslar med systematisk dopning.

Men skepsisen verkar inte stanna vid landsgränsen.

Under onsdagen besöker Sportbladet de svenska åkare som laddar på samma italienska glaciär som Norge. Med oss har vi en annan del av undersökningen, som gjorts med en urvalsgrupp på drygt 1400 personer som ska spegla den myndiga svenska befolkningen.

SÅ GICK UNDERSÖKNINGEN TILL: Aftonbladet/Inizio har undersökt svenskarnas attityd till norsk och svensk skidåkning. 1 412 intervjuer med ett urval som speglar svenska folket visar att det finns en misstro mot utövarna.

”Svårt att förstå”

Den här gången berördes inte systematisk dopning, men om man tror att det finns någon blågul landslagsåkare som är eller har varit dopad.

Fyra av tio svarade ja.

Jennie Öberg har just ätit lunch när hon får statistiken på ett papper.

– Det här var tråkigt. Jag har svårt att förstå att man vill fuska sig genom någonting. Under mina år har det känts som en ren sport där alla vill pressa sina kroppar och se hur långt de kan gå. Blir man inte bäst så blir man inte bäst, säger hon.

Har du sett något suspekt i landslaget?

– Nej. Jag har aldrig tänkt att om några är mycket bättre än jag så är den eller den dopad. Aldrig. Det känns tråkigt att folk tror så. Men när det dyker upp grejer då och då förstår jag att folk börjar undra.

Ser ingen skillnad

Lagkamraten Stina Nilsson har stängt ute skriverierna om Norge. Hon säger sig inte ha märkt någon attitydsförändring gentemot längdsporten.

– Jag kan bara se på min egen attityd och den är fortsatt likadan som den var för två månader sedan. Jag är fortsatt träningsvillig och vill göra det jobb jag ska göra, säger Nilsson.

Den tredje svenska åkaren i Val Senales är Ida Ingemarsdotter. Hon tittar på siffrorna, ser fördelningen och funderar.

– Det är en tråkig siffra, men det har varit väldigt mycket som hänt. Varje gång det sker sådana här saker är det beklagligt, säger sprintern.

Damernas träningsperiod i Italien har hittills varit lyckad. Emellanåt har den svenska trion pratat med sina norska kollegor och slagits av hur avspända de har verkat.

”Trist för skidsporten”

Damtränaren Ole Morten Iversen har ändå noterat en viss oro i hela sin trupp efter Therese Johaugs positiva dopningstest. En fruktan att någon själv ska råka ta ett otillåtet preparat och möta samma massiva pressuppbåd. Iversen har under onsdagen läst artiklar om de 41 procent som fruktar systematisk dopning i Norge och skakar på huvudet åt resultatet.

– Det här är vad som gör saken så trist för skidsporten. Folk som inte har koll på vad vi gör kan bli misstänksamma. Utifrån det som står i media är det svårt att inte vara skeptisk, men jag har själv jobbat i Norges skidförbund sedan 80-talet och är hundra procent säker på att det varken förekommer systematisk dopning i Norge eller i Sverige. Att folk börjar tro något annat är så förbannat trist, säger Iversen.

Iversen förstår misstankarna att inte heller svenskarna är felfria, utan att någon kan ha brutit mot Wadas reglemente.

– Inte ens Sverige har en hundraprocentig garanti mot att en utövare på hemmaplan gör något som inte är tillåtet, men innanför systemet är det en omöjlig tanke.

Jennie Öberg och Ida Ingemarsdotter blir besvikna när de får se siffrorna från Sportbladets undersökning. ”Varje gång det sker sådana här saker är det beklagligt”, säger Ingemarsdotter.

BEDRÖVADE Jennie Öberg och Ida Ingemarsdotter blir besvikna när de får se siffrorna från Sportbladets undersökning. ”Varje gång det sker sådana här saker är det beklagligt”, säger Ingemarsdotter.