”Det är klart man tänker på dopning”

Publicerad 2016-07-05

Landslagsledaren om Meraf Bahtas tuffaste motståndare

Yasemin Can, här i täten under Diamond League-galan i Rom 2 juni.

Amsterdam. Största hotet mot svenska långdistansframgångar på EM är turkiska 19-åringen Yasemin Can.

Men den före detta kenyanska talangen – som bytt nation och utvecklats rekordsnabbt – får landslagsledaren Ulf Friberg att tänka i dopningsbanor.

– Det är klart att man får sådana tankar, säger han.

Meraf Bahta är Sveriges största guldhopp i EM.

Meraf Bahta är Sveriges absolut största guldhopp i EM. Hennes nysatta svenska rekord, 14.49,95, är världsklass. Men det är ändå långt i från att toppa Europastatistiken. Tolv sekunder före henne finns nämligen en turkisk 19-åring som heter Yasemin Can. Samma Can toppar även statistiken på 10 000 meter och är därmed förhandsfavorit på båda distanserna om hon väljer att dubbla.

Den turkiska supertalangen är helt ny på världsscenen och hette fram till förra hösten Vivian Jemutai och bodde i Kenya. Där bor hon kvar men likt många landsmän har hon valt att börja tävla för Turkiet internationellt.

”Ingen dömd förrän man åker dit”

Meraf Bahtas tränare, Ulf Friberg, vet inte mycket om sin adepts tuffaste konkurrent.

– Jag har aldrig sett henne springa, dessutom har hon utvecklats med nästan 50 sekunder sen nationsbytet i fjol. Vad det nu innebär…

Ja, vad säger det dig? Hon flyttar till Turkiet som har en lång, trist historia av dopningsfall på medeldistans. Får du sådan tankar?

– Ja, det är klart att man får sådana tankar när du ser en sådan snabb utveckling på kort tid. Men samtidigt är ingen dömd förrän man åker dit. Man måste förhålla sig till att de är rena till motsatsen bevisas. Men Turkiet har ingen god historik, tittar du på turkiska medeldistanstjejer så är det många som har åkt dit genom åren.

Sarah Lahti ska försöka jaga medalj på 10 000 meter mot turkiskan. Hon såg Yasemin Cans rekordlopp på 5000 meter i Rom, men hon vet inget mer om sin tuffaste motståndare.

– Jag vet inte, hon är väl inköpt från Kenya för det här året, säger hon.

”Vet att många är dopade”

Inköpt säger du, vad känner du kring det?

– Äh, grejen är att man kan inte göra så mycket. Det är bara att göra det bästa av att hon är där.

Ulf Friberg säger att han har svårt att undgå att tänka på dopning när en turkisk löpare gör så snabba framsteg, tänker du på det?

– Nej, jag orkar inte lägga energi på dopning. Man tappar bara energi. Jag vet att många är dopade, men jag kan inte göra mer än att springa ren.

Följ ämnen i artikeln