”Jag tror de flesta ryssarna är rena”

Wassberg om ryska dopningen

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Ryska åkare faller som käglor.

Nu tas nationen i försvar – av Thomas Wassberg.

– Jag tror att de flesta ryssarna är rena, säger legendaren.

Förra veckan kom beskedet att Alexander Legkov och Jevgeniv Belov portas från OS på livstid samt att deras resultat från Sotji-OS 2014 stryks.

På torsdagen kom fyra nya avstängningar.

Även Alexej Petuchov, Jevgenija Sjapovalova, Maxim Vylegzjanin och Julia Ivanova stängs av på livstid av IOK (Internationella Olympiska kommittén).

Bakgrunden är den så kallade McLaren-rapporten, som avslöjade en statsstyrd rysk massdopning inför och under Sotji-OS.

I somras framkom nya detaljer då Grigorij Rodtjenkov, tidigare chef för det ryska antidopningslaboratoriet i Moskva, riskerade sin egen säkerhet för att berätta detaljerat om det systematiska fusket han själv varit delaktig i.

I dokumentärfilmen ”Ikaros” hävdade Rodtjenkov att dopningsarbetet under Sotji-OS var styrt av den ryska regimen och att totalt 15 ryska medaljörer var dopade.

”Vet inte om det går”

Nu väcks frågan om Ryssland som nation borde portas från OS i Sydkorea om tre månader.

Anders Södergren, 40, är inte främmande för ett sådant beslut.

– Det är ju tufft att stänga av en hel nation men som det verkar så har ju hela systemet fuskat i Ryssland… Går det att bevisa att de har fuskat tycker jag inte de ska tävla, men jag vet inte om det går. Jag vet för lite för att fälla en dom över dem, säger han.

Per Elofsson, 40, har sett dokumentären ”Ikaros” – och den lämnade efter en bitter eftersmak.

– Det är skrämmande. Att det, i alla fall som det framstår i dokumentären, har varit så utstuderat och utbrett. Sen skulle man gärna vilja ha mer information, mycket har ju skett bakom lyckta dörrar. Å ena sidan finns det så klart många ryssar som stått helt utanför det här, å andra sidan verkar det ha varit oerhört utbrett. Det är ju inte bara inom längdskidor man fuskat, utan även inom friidrott och andra sporter. Ska man då kollektivt straffa Ryssland och utesluta dem ur OS? Jag vet inte, men man måste i alla fall hitta ett system som gör att det kostar så pass mycket att åka dit, så att man inte längre vågar göra det, säger Elofsson.

”Tror de flesta är rena”

Thomas Wassberg, 61, har inte sett dokumentären.

– Så jag har svårt att uttala mig om den, säger han.

Däremot rider han ut till lite av ett försvar för Ryssland.

– Den enda tolkningen jag gjort i frågan är väl att de tycks gå hårdare åt Ryssland än andra nationer. Jag vet inte, det kanske är befogat, men samtidigt tror jag att de flesta ryssarna är rena, och de som inte är rena har ju redan blivit avstängda. Hur som helst är det ett väldigt stort frågetecken. Man vet inte vad man ska tro om det där, säger Wassberg.

Foto: BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE