"Det värsta jag någonsin har sett"

Uppdaterad 2015-08-02 | Publicerad 2015-08-01

Dopningsdokumentär visar på utbredd bloddopning

Fler ryska stjärnor som dopar sig, öppen EPO-dopning i Kenya och en hemlig databas från IAAF med över 12 000 blodvärden på världens främsta friidrottare som visar att upp till 55 guldmedaljer i OS och VM på 2000-talet kan ha vunnits av bloddopade idrottare.

Hajo Seppelts dopningsdokumentärer fortsätter att skaka friidrottsvärlden.

– En del blodvärden är groteskt onormala, säger bloddopningsexperten Michael Ashenden i ARD-dokumentären som sändes under lördagen.

Det var i december förra året som den tyske journalisten Hajo Seppelts dokumentär "Dopningshemligheten: Så tar Ryssland fram sina vinnare" skakade om friidrottsvärlden i allmänhet och rysk friidrott i synnerhet. I dokumentären, som sändes i statlig tysk tv, avslöjades flera ryska idrottare och ledare med dold kamera och med hjälp av insider-vittnen som dopade.

Flera idrottare har sedan dess stängts av och många ledande ryska idrottsledare har lämnat sina poster.

I dag sändes uppföljaren, "I friidrottsrikets skugga", i den tyska kanalen ARD.

Och bilden blir allt dystrare.

Precis som Sportbladet berättade i går så pekas ryska världsjuan Anastasia Bazdyreva ut som dopad. Men även meriterade landsmanninor som OS-mästare Maryia Savinova, Kristina Ugarova och Tatiana Myazina figurerar på hemliga inspelningar där de pratar öppet om olika dopningspreparat och sätt att undgå positiva test.

”Värsta jag sett någonsin”

I dokumentären får också den tyske journalisten tillgång till en hemlig databas med blodvärden på världens bästa friidrottare under åren 2001-2012. 

Med hjälp experter verifieras databasen med över 5000 idrottare och 12 000 blodvärden. Ett enskilt resultat kan inte peka ut någon som dopad men den samlade bilden är dyster.

Var sjunde blodvärde är onormalt högt, enligt experterna. Vissa långt utanför den normala ramen.

– Jag tycker genuint synd om alla de rena idrottarna. Det har varit nästan omöjligt att jämföra sig med de här idrottarna. Vissa resultat är groteskt onormala, det är utan tvekan det värsta jag någonsin har sett, säger Michael Ashenden, australiensisk bloddopningsexpert.

”Aldrig blodtestats i Kenya"

Ett av länderna som sticker ut i databasen är Kenya. Hajo Seppelt går undercover som den rumänske agenten Bogdan Roscanu och får en bild av hur enkelt det är att få hjälp att fixa EPO till sina klienter.

Programmet säger sig också kunna visa hur kenyanska löpare kan slippa undan avstängningar genom att muta personal på förbundet.

Marathonstjärnan Rita Jeptoo stängdes av för EPO 2014. Hon berättar om avsaknaden av dopningstester på hemmaplan.

– Jag har varit en idrottare sedan 2006 och jag har aldrig blodtestats i Kenya, säger hon i dokumentären.

De två australiensiska forskarna, Michael Ashenden och Robin Parisotto, har gått igenom medaljörerna på VM och OS mellan 2001-2012 och resultatet är becksvart.

IAAF vägrar kommentera

En tredjedel av medaljörerna, varav 55 guldmedaljörer, pekades ut som misstänkta och i en sjättedel av fallen så menade minst en av experterna att det var mer eller mindre givet att medaljören någon gång bloddopat. Av dessa utpekade medaljörer så har endast en tredjedel stängts av någon gång i sin karriär.

– Friidrotten står där cyklingen var för 10-15 år sedan, säger Michael Ashenden som själv jobbat som expert för just internationella cykelförbundet.

Internationella friidrottsförbundet, IAAF, har inte velat kommentera blodvärdena och varför de har haft tillgång till dessa utan att agera.

– Att det här är en kris är bara en åsikt. Vi kommer besegra det här, det är vårt jobb, säger IAAF:s president Lamine Diack.

En ny ordförande ska väljas av IAAF i samband med VM senare i augusti.

Se dokumentären med engelskt tal här (vissa bilder bortklippta på grund av rättighetsskäl).