”Urusla på att polisanmäla”

Fredrik Gårdare om polisens arbete

Publicerad 2020-12-15

Kriminella nätverk infiltrerar svensk idrott.

Nu misstänker polisen att de i vissa fall jobbar i maskopi med spelbolagen.

– Vissa stora spelbolag, som har spellicens, är urusla på att rapportera till polisen, säger Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Fredrik Gårdare har lett flera utredningar mot misstänkt matchfixning inom fotboll. Hockeyn har varit förhållandevis förskonad från problemet. Därför blir han förvånad när han på måndagskvällen läser om så kallade ”misstänkta oddsrörelser” under en match i hockeyallsvenskan.

Det skulle kunna bli ett fall för Gårdare, förutsatt att en polisanmälan inkommer.

– Anmälan kan komma från vem som helst. Ibland kommer den från förbund, ibland från spelbolag. Just hockeyn har en väldigt bra struktur för detta. Den har ett väl uppbyggt säkerhetsarbete där saker och ting slussas igenom ett antal instanser innan det hamnar hos oss. När det väl ligger på vårt bord så går det direkt till den särskilda resurs som polisen nu tillsatt, som omgående kan ta tag i informationen och agera direkt, säger Gårdare.

”Ytterst få fall”

Han och hans team har i flera års tid spanat på och kartlagt ett kriminellt nätverk som framförallt riktat in sig på fotboll.

– Vi har en väldigt bra kunskap om den här verksamheten. Vi har bra koll på vad de sysslar med, vart de riktar sig och så vidare. I vår spaning har vi sett att det är fotbollen man riktar sig mot i första hand.

Har ni sett några fall inom hockeyn?

– Det har funnits fall, men ytterst få.

Misstänker ni att det nätverk ni spanar på även gett sig in i hockeyn?

– Nej, det ser vi inte. Däremot var det fokus mot basket för ett par år sedan. Inte nationellt sett utan i Södertälje.

Sådana här så kallade ”misstänkta oddsrörelser” brukar dyka upp titt som tätt. Hur ofta är det direkt korrelerat med att det de facto skett något brottsligt?

– Det är en intressant fråga. Vi vet att avvikande odds brukar uppmärksammas inom spelbolagen, men det är faktiskt väldigt lite som rapporteras in till polis och åklagare. Det är några enstaka spelbolag som ser, agerar och kontaktar polisen. Men man ser också stora spelbolag, som har spellicens, som är urusla på att rapportera till polis och åklagare. Och då snackar vi alltså om omfattande transaktioner som tyder på grov penningtvätt. Det här är en diskussion som har varit och är på högsta nivå, att Spelinspektionen ska bli vassare, så att man får i gång spelbolagen i bekämpningen av brottslighet. Om spelbolagen inte är samarbetsvilliga så har vi inom polisen inte en chans.

Det låter alarmerande att det förekommer fall där spelbolag inte är samarbetsvilliga?

– Ja. Vi från polisen har fört fram vår bild av detta. Den insats jag leder, som har jobbat mot matchfixning i flera års tid, har uppmärksamhet detta för Spelinspektionen och till Statskontoret som utvärderar spelbolagen. Idrotten – Riksidrottsförbundet och Svenska Fotbollsförbundet – har också uppmärksammat detta.

Ni vill att alla misstänkta fall ska polisanmälas?

– Ja, det vill vi verkligen. Dessutom är man skyldig enligt lagen om penningtvätt att rapportera antingen till polisen eller åklagarmyndigheten. Eller ja, enligt spellagen ”bör” man rapportera, men nu ska lagen ändras till att det ska stå att man ”skall” rapportera.

Har ni resurser till att utreda samtliga fall om det kommer in väldigt många?

– Svar ja.

Misstänker maskopi

Vad tyder det på att vissa spelbolag inte är samarbetsvilliga?

– Vi vet inte, men det kan man ha sina teorier om. Vissa spelbolag har uppenbarligen inte fått i gång just den delen av sin verksamhet. Det finns uppgifter om att det kan finns andra intressen runt saker och ting som gör att man helt enkelt inte vill rapportera in misstankar. Det vill säga att det kan finnas problem inom själva spelbolaget.

Någon form av maskopi?

– Ja, det kan man faktiskt misstänka, att man även kan få spelbolagsanställda att medverka eller på något sätt i alla fall underlätta för den brottsliga handlingen.

Det låter oroväckande.

– Ja, samtidigt vill jag påpeka att saker och ting har blivit bättre. Totalt sett får vi fler brott som rapporteras in, fler misstankar, vilket gör att vi kan börja lägga pusslet. Det går framåt, men väldigt sakta, i snigelfart. Det som krävs är ny lagstiftning där man verkligen skärper till, säger Fredrik Gårdare.

Följ ämnen i artikeln