Jättetalangerna nu med i a-landslaget

”Blev båda uttagna till VM”

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:
Ebba Andersson var med i stafettlaget i VM.
Foto: TT
Ebba Andersson var med i stafettlaget i VM.

Svensk skidåknings framtid är här.

Svenska skidförbundet meddelade på tisdagen att såväl 22-åriga Anna Dyvik som 19-åriga Ebba Andersson numera ingår i a-landslagets träningsgrupp.

– De gjorde fina säsonger i fjol och blev båda två uttagna till VM i Lahtis, säger förbundskapten Rikard Grip.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Anna Dyvik.

Svenska skidlandslaget står inför en spännande säsong med OS i Pyeongchang som självklar höjdpunkt. Nu tar talangerna Ebba Andersson och Anna Dyvik plats i landslagets första träningsgrupp som komplement till de mer etablerade åkarna som Stina Nilsson och Marcus Hellner.

”Gjorde fina säsonger”

– I laget finns flera etablerade och framgångsrika åkare. Jag tänker framförallt på Stina Nilsson, som stod på pallen hela elva gånger i vinter, Hanna Falk, med sina sex pallplatser, samt Calle Halfvarsson och Marcus Hellner med fem respektive tre pallplatser, säger förbundskapten Rikard Grip i ett pressmeddelande och fortsätter:
– Men vi har även tagit in några unga spännande åkare, som till exempel Ebba Andersson och Anna Dyvik, på damsidan. De gjorde fina säsonger i fjol och blev båda två uttagna till VM i Lahtis.

Charlotte Kalla fortsätter samtidigt sin satsning utanför landslagets organisation och sedan tidigare har Svenska skidförbundet också meddelat att Johan Olsson avslutar sin skidkarriär.

Öberg flyttas ner

– Vi har en spännande utmaning framför oss där vi måste fylla på med unga lovande åkare. I år lyfter vi in Axel Ekström som ny i landslaget, samtidigt som vi satsar vidare på unga talanger som Jens Burman, Oskar Svensson och Viktor Thorn. De tog alla värdscuppoäng den gångna säsongen. Oskar tog sig ända upp på pallen i teamsprinten i Toblach, säger Rikard Grip.

Utöver de ordinarie grupperna får även elva åkare över 23 år plats i en andra träningsgrupp. Bland dem återfinns bland andra Jennie Öberg som därmed tappar sin landslagsplats.

– Vi tar bort det tidigare utvecklingslaget och skapar istället en ny träningsgrupp med åkare som är över 23 år. Laget minskar från 16 åkare till 11 för att ge förutsättning till bättre uppföljning mellan tränare och åkare, säger Grip.

Publicerad:

LÄS VIDARE