Nu tror jag Bolt spöar Gatlin i VM

Världsberömd mirakeldoktor har fått honom på benen

LONDON. Ett enda lopp räckte för att tysta alla tvivlare. Inklusive mig.

Usain Bolt rusade från 62:a till sjätte plats på världsbästalistan här i London och visade att han kan springa ännu snabbare än de 9,87 klockan stannade på.

Nu tror jag han spöar Justin Gatlin i VM.

Jag trodde att det skulle vara omöjligt för Usain Bolt att komma i VM-form efter alla skadebekymmer och efter att knappt ha tävlat de två senaste säsongerna.

Det kändes som det ljuva livet och alla intjänade miljoner hade gjort Usain Bolt mätt på framgång. Att han inte riktigt var beredd att lägga ner det jobb som krävs.

Men så dyker han upp en månad före VM, gör sitt första lopp sedan den 13 juni och visar att allt är som vanligt igen.

Jag har nog aldrig blivit så överraskad. Inte ens när han sprungit hem sina OS- och VM-guld på världsrekordtider.

Den här säsongen har han haft skadeproblem och fick ställa in både galan i Paris den 4 juli och Lausanne för 14 dagar sedan. Men efter behandling hos sin tyske läkare Hans-Wilhelm Müller-Wolfarth i München och två veckors träning här i England är han tillbaka i världstoppen. Jag förstår inte vad denna världsberömda mirakeldoktor gör, men han får i alla fall fart på sina patienter. Jag minns när Emma Green kom direkt till EM i Barcelona från Müller-Wolfarths klinik 2010 efter skadeproblem. Då tog hon EM-­silver och hoppade över två meter (2,01) för första och enda gången i karriären.

Bolt har ett mental övertag

Nu finns det väl de som läser ”dopning” mellan raderna, men den tyske läkaren har inte det ryktet.

Han har behandlat flera svenska friidrottsstjärnor som Christian Olsson och Susanna Kallur och är väldigt högt ansedd bland sina patienter. Även om han använder en del kontroversiella metoder.

Nu har han fått Bolt på benen igen och ingen är gladare än jag.

Det finns ingen jag hellre ser vinna på 100 och 200 meter i Peking. Och det finns ingen jag hellre ser förlora än fuskaren Justin Gatlin.

Nu tror jag ändå att Gatlin kommer att ge Bolt en match, men jag tror att jamaicanens mentala övertag är för stort i en avgörande final. På 100 meter är den mentala biten oerhört avgörande. Titta bara på Asafa Powell som misslyckats i varenda mästerskap. Även när han varit favorit och snabbast i världen.

Nej, hade Usain Bolt fått en lika bra start i finalen som han hade i försöken, då hade han säkert kapat ytterligare en tiondel på sina 9,87 här i London.

Trots motvind. Trots vidrigt väder.Trots en kyla som åt sig in i märgen där uppe på pressläktaren.

Kallaste julidagen jag upplevt

Det här med engelskt väder går ju att skriva doktorsavhandlingar om, men jag kan garantera att fredagen här i London var den kallaste och blötaste julidag jag någonsin upplevt. Det måste ha slagits rekord i sålda paraplyer i den här staden i går.

Det regnade från morgon till kväll och just när tävlingarna startat började det vräka ner ännu mer.Hela innerplan såg ut som en insjö.

När amerikanen Jeff Porter föll på mål­linjen i försöket på 110 häck, gled han fem, sex meter på mage i vattnet. Det såg ut som en målgång på 100 fritt i sim-VM.

Herrarnas stavhopp fick ställas in och jag har aldrig varit med om att det hänt på en gala av den här storleken tidigare.

Och när startern skulle skicka i väg damernas 1 500 meter klickade start­pistolen. Den var för blöt. Den hade förvandlats till en vattenpistol i vätan.

■ ■ ■

Frågan är om Usain Bolt gör några fler lopp innan VM. Det ryktades sent i går kväll om att han eventuellt skulle springa 200 meter i Bauhaus-galan i Stockholm nästa vecka. Den enda möjlighet som finns kvar att testa den sträckan inför VM. Men det tror jag inte, om nu inte Usain Bolt och hans manager Ricky Simms bestämmer sig för att springa gratis. Eller näst intill i alla fall. Usain Bolt fick 150 000 brittiska pund, drygt två miljoner kronor, för att springa här i London. Att han ställde upp berodde på att finansministern George Osborne gick ut och förklarade galan skattefri för utländska idrottare. Normalt tar England ut 50 procent i artistskatt och kräver dessutom procent på vad idrottarna tjänat in i andra länder under året.

Följ ämnen i artikeln