Hyllas som Sveriges bäste kapten

Uppdaterad 2015-06-30 | Publicerad 2015-06-29

Rankning av förbundskapten – sport för sport

2012 var U21-landslaget nära att göra myteri mot Håkan Ericson.

Tre år senare har 55-åringen lett dem till EM-final och rankas nu av Sportbladet som Sveriges bästa förbundskapten.

– Jag tackar och bockar, säger han.

Få svenska ledare har varit lika ifrågasatta som Håkan Ericson. Under sina fyra år som förbundskapten för U21 i fotboll har han stundtals fått folket, media och sina egna spelare emot sig. När Fotbollskanalen genomförde en anonym enkät i truppen 2012 svarade bara 5 av 24 att de var positiva till Ericsons ledarskap medan hälften ville ha bort honom.

Läge att avgå?

Ericson tänkte tvärtom: läge att med resultaten visa att han tänker stanna på sin post.

Final – mot alla odds

Laguttagningarna har fortsättningsvis väckt reaktioner, men trots buropen har 55-åringen lotsat ett gravt nederlagstippat svenskt U21-landslag till vår blott andra EM-final någonsin.

När Sportbladet synar förbundskaptenerna i våra största sporter vägs de senaste resultaten mot övriga meriter, samt mot ledarstil och hanteringen av media.

Ensam femma

Pia Sundhage var troligen uppe på fem plus när hon tog över landslaget, men det misslyckade VM-slutspelet och till synes sjunkande engagemanget sänker henne till en tvåa. Meritmässigt nosade längdlandslagets Rikard Grip på högsta betyg, precis som Tre Kronors Pär Mårts.

Men Sportbladet delar bara ut en femma.

När Håkan Ericson hör att den förärats honom skiner han upp.

– Det är stort, fantastiskt. Jag tackar och bockar. Jag är stolt över det, säger han.

På tisdag spelar hans U21-lag EM-final mot Portugal. Med tanke på utmaningen lägger han till:

– Vi får se vad du tycker på onsdag...

Från fotboll till friidrott – så bra är förbundskaptenerna

En del är mjuka, andra hårda.

Vissa älskar reportrar, andra ser dom som störningsmoment.

Någon sitter blick stilla vid sidlinjen, någon annan viftar med armarna som en galen stins.

Sportbladet tar sig an den komplicerade uppgiften att syna 21 svenska förbundskaptener för att reda ut den avgörande frågan:

Vem är bäst för sitt landslag?

Sammanställning: Andreas Käck, Kristoffer Bergström och Malin Wahlberg

Pia Sundhage.

Fotbollslandslaget (dam)

Namn: Pia Sundhage. Förbundskapten sedan: 1 september 2012.

Kvalfacit:

Antal kval: 1 (VM). Antal kvalificeringar: 1.

Mästerskapsfacit:

Antal mästerskap: 2. Bästa resultat: EM-brons.

LEDARSTIL: Som en bälg som blåser in syre i träningspassen. Jublar och tjoar och skriker för att uppmuntra sina spelare

att pressa sig lite mer, lite längre, lite hårdare – och skriker av glädje om de sätter bollen i krysset på en skottövning. Utanför banan är hon helt ointresserad av spelarnas privatliv. Allt är fotboll, så vad spelarnas partners heter skiter hon blankt i.

COACHINGSTIL: Troligen toppfotbollens djärvaste och mest experimentella förbundskapten. Låter en mittfältare bli back (Fischer), en anfallare bli ytterback (Rubensson) och en storstjärna bli bänknötare (Asllani). Spelare kastas in och ut ur trupperna för att bryta slentriankänslan av att bli uttagen:

här blir du positivt och negativt överraskad om vartannat. Stilen har gett dubbla OS-guld för USA, men misslyckades grovt med Sverige i sommarens VM.

MOT MEDIA: Ska du vara med i landslaget ska du tåla att nagelfaras i media. Av din egen förbundskapten. Pia talar högt om stjärnors styrkor och brister, vilket skapar skarpa rubriker i USA och Sverige. Det kallas att Pia ”sågar” spelarna, men i hennes värld är det bara ärliga omdömen. En sak till: Pia verkade älska media fram till ungefär mitten av EM 2013. Därefter har hon uppträtt mer tillbakadraget och snarstucket.

SPORTBLADETS BETYG: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Erik Hamrén.

Fotbollslandslaget (herr)

Namn: Erik Hamrén. Förbundskapten sedan: 4 november 2009.

Kvalfacit:

Antal kval: 2 (EM + VM). Antal kvalificeringar: 1 EM.

Mästerskapsfacit:

Antal mästerskap: 1 (EM). Bästa placering: Sist i gruppen.

LEDARSTIL: Valde efter sitt tillträde att inpränta en mer offensiv spelstil. Var konsekvent till en början men har efter tiden börjat laborera alltmer med spelsystem och – inte minst – med mittbackskonstellationer. Detta gör att Hamrén kan framstå som ambivalent i sin ledarstil.

COACHINGSTIL: Otroligt energisk i sitt tekniska område. Står upp i princip oavbrutet, grimaserar, lever sig in i matcher och manar på sina spelare. Ingen kan klaga på Hamréns passion. Vi ställer oss desto mer tveksamma till hans förmåga att kunna förändra en matchbild.

MOT MEDIA: Erik Hamrén har en särskild framtoning. Antingen gillar man den, eller så ogillar man den. Betydligt mer öppen och frispråkig än sin företrädare, Lars Lagerbäck, men kan ibland koka över och uppfattas som närmast tjurskallig. Drar sig också för att svara på obekväma frågor, till exempel politiska sådana.

SPORTBLADETS BETYG: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Fotbollslandslaget (U21)

Namn: Håkan Ericson. Förbundskapten sedan: 1 januari 2011.

Kvalfacit:

Antal kval: 2 (EM). Antal kvalificeringar: 1.

Mästerskapsfacit:

Antal mästerskap: 1 (EM). Bästa placering: -.

LEDARSTIL: Hösten 2012 blåste det kastvindar mot Håkan Ericson. Hälften av spelarna var kritiska mot honom och det klagades på ”konstiga lag-

uttagningar och motiveringar”. Starkt att han nu återvunnit förtroendet.

COACHINGSTIL: Har under de senaste åren fått alla spelare att dra åt samma håll. Det, i sin tur, har gett spelarna mer självförtroende och som resultat har U21-landslaget svarat för flera bragder. Fyra gånger har de gjort mål de sista tio minuterna, vilket tog dem till EM-semifinal mot Danmark – som de vann enkelt och övertygande. Allt är förstås inte Ericsons förtjänst, men han har en stor del i det.

MOT MEDIA: Är, till skillnad mot Erik Hamrén, ständigt anträffbar. Svarar alltid i telefon och står generellt sett för en relativt stor öppenhet. Skulle dock kunna ta ut svängarna lite mer och bjuda mer på sig själv.

SPORTBLADETS BETYG: Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Leif Boork.

Damkronorna

Namn: Leif Boork. Förbundskapten sedan: 3 maj 2014.

Mästerskapsfacit: 

Antal mästerskap: 1 (VM). Bästa resultat: Kvartsfinal i VM.

LEDARSTIL: Kräver extremt mycket av sitt lag och drar sig inte för att väcka damkronorna mitt i natten för 1,6 mils power walk (det har faktiskt hänt på riktigt). Säger själv att han gör det för att ”upptäcka den yttre gränsen för spelarnas kapacitet”, men frågan är om inte Boork är för hård som ledare?

COACHINGSTIL: Vill ”skapa offensiv genom defensiv”, men det är ingen hemlighet att Damkronorna har blivit ett mer defensivt präglat landslag sedan Boork tog över som förbundskapten. Hittills har det inte gett resultat.

MOT MEDIA: Svarar alltid i telefon och är aktiv på twitter. Gillar helt enkelt att uttrycka sina åsikter. Drar sig heller inte för att kritisera sina spelare om de stått för dåliga insatser. Det är tacksamt för oss medier, men kanske inte lika uppskattat bland spelarna?

SPORTBLADETS BETYG: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Tre Kronor

Namn: Pär Mårts. Förbundskapten sedan: 21 januari 2010.

Mästerskapsfacit:

Antal mästerskap: 7 (6 VM, 1 OS). Bästa placering: VM-guld, OS-silver.

LEDARSTIL: Gick in i rollen som förbundskapten med planen att förvandla Tre Kronor till ett mer intensivt spelande lag. Börjar dock gå ifrån den modellen mer och mer. I övrigt en mycket skicklig ledare, men har på senare år tagit en del märkliga beslut vad gäller NHL-spelare.

COACHINGSTIL: Väldigt skicklig analytiskt och taktiskt. Inte den som brinner till och blir verbal, det sköter Peter Popovic. Mårts agerar i stället lugnt och metodiskt när han tar sina beslut, men skulle kanske tjäna på att vara aningen mer intensiv i sin matchcoachning.

MOT MEDIA: Står för en stor öppenhet, tar sig tid att prata med medier och förklarar alltid sina beslut. Utstrålar dock ingen som helst karisma. Borde kunna bjuda lite mer på sig själv.

SPORTBLADETS BETYG: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Rikard Grönborg.

Juniorkronorna

Namn: Rikard Grönborg. Förbundskapten sedan: 7 januari 2013.

Mästerskapsfacit:

Antal mästerskap: 3 (JVM). Bästa resultat: 2 silver.

LEDARSTIL: Spenderade åtta år i den amerikanska college- och juniorligan och har präglats som ledare därifrån. Är kunnig, rak och hetlevrad. Det såg vi inte minst när han rök ihop med Rysslands Oleg Znarok förra året.

COACHINGSTIL: Står för en rak och fysisk hockey. Trycker mycket på att svenska juniorspelare behöver bli större och starkare. Är taktiskt kunnig men har för den delen inte några som helst problem med att ta ton i båset, där han alltid agerar pådrivare.

MOT MEDIA: Har en speciell framtoning som påminner om fotbollstränaren Mikael Stahres. Kan uppfattas som aningen dryg, men är samtidigt professionell och saklig, även om det ibland går lite väl fort när han pratar...

SPORTBLADETS BETYG: Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Heinzpeter Platter.

Alpina landslaget

Namn: Lars Melin (dam) och Heinzpeter Platter (herr).

Förbundskaptener sedan: 2015.

LEDARSTIL: Båda är nya, vilket gör deras stil svårbedömd. Lars Melin har i 25 år jobbat med ungdomar för skidförbundet och var åkarnas val till ny damchef. Heinzpeter Platter tillhörde landslaget i början av 2000-talet, men lämnade efter bråk med Anja Pärson och Pernilla Wiberg. Nu tar han över herrarna.

COACHINGSTIL: Återstår att se.

MOT MEDIA: Samma sak där. Få intervjuer är gjorda, så det är för tidigt att lämna ett omdöme.

SPORTBLADETS BETYG: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Svenne Olsson.

Bandylandslaget

Namn: Svenne Olsson. Förbundskapten sedan: 12 juni 2015.

LEDARSTIL: Ska kombinera landslaget med att jobba för Broberg/Söderhamn, där han har gjort storverk som talangutvecklare och tränare. Hittills har jobbet bestått i att ringa sommartränande spelare och höra sig för hur de ställer sig till landslaget framöver. 

COACHINGSTIL: Har sagt att han vill vässa anfallet. Sverige har tre raka finalförluster mot Ryssland, vilket han inte tycker beror på underlägsenhet i spelet utan ineffektivitet framför mål.

MOT MEDIA: En härlig typ. Pratglad och skojfrisk.

SPORTBLADETS BETYG: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Lars Johansson.

Basketlandslaget (dam)

Namn: Lars Johansson. Förbundskapten sedan: 1 december 2008.

Kvalfacit:

Antal kval: 4. Antal kvalificeringar: 2 (EM).

Mästerskapsfacit: Antal mästerskap: 2 (EM). Bästa placering: sjua i EM.

LEDARSTIL: Har satsat på ett spel som ska fungera trots att Sverige saknar längd. Bygger på ett aggressivt, intensivt försvarsspel och en snabb basket. Räckte dock inte till avancemang från gruppen i EM senast.

COACHINGSTIL: Engagerad. Vankar fram och tillbaka längs sidlinjen och kommer med vissa spelardirektiv. Sticker inte ut lika mycket som sin motsvarighet på herrsidan.

MOT MEDIA: Dålig på att svara i telefon, i övrigt ett superproffs. Svarar långt och uttömmande på alla frågor. Oavsett om det handlar om spelsystem eller känsligare frågor som hur det är att ha sin sambo i laget.

SPORTBLADETS BETYG: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Vedran Bosnic.

Basketlandslaget (herr)

Namn: Vedran Bosnic. Förbundskapten sedan: 13 mars 2014.

Kvalfacit:

Antal kval: 1 (EM). Antal kvalificeringar: 0.

Mästerskapsfacit: Antal mästerskap: 0.

LEDARSTIL: Ganska oprövad i landslaget, men litar till hundra procent på organisation och disciplin. Hamnade i en otacksam sits när flera av stjärnorna tackade nej till EM-kvalet, men Bosnics styrka är att han alltid ser till att spelarna vet exakt vad de ska göra.

COACHINGSTIL: Maxad energi. Hörs och syns och springer intervaller på sidlinjen med yviga rörelser. Har ett hett temperament och kastar ofta kavajen i slutet av matcherna.

MOT MEDIA: Seriös, kan ibland upplevas som lite tvär. Bjuder inte på jättemycket utanför boxen, men kan blixtra till.

SPORTBLADETS BETYG: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Friidrottslandslaget

Namn: Karin Torneklint. Förbundskapten sedan: 7 mars 2013.

Mästerskapsfacit:

Antal mästerskap: 4 (2 VM, 2 EM). Bästa resultat: 4 guld, 1 silver, 3 brons.

LEDARSTIL: Har en lugn och harmonisk framtoning. Mån om att stå på god fot med alla. Avstår mer eller mindre från sitt förbundskaptensveto då hon tar ut alla som klarar av kvalgränser till mästerskap.

COACHINGSTIL: Jobbar mycket med att aktivt stötta

utövarna, även då landslaget inte är samlat. Skulle dock kunna ställa högre krav och inte vara så rädd för att uttrycka kritik mot de utövare som misslyckas.

MOT MEDIA: Frispråkig i intervjuer, lättsam att ha att göra med – en förbundskapten som inte drar sig för att säga vad hon tycker. Förutom när vad

gäller att kommentera utövare som misslyckats. Där är hon desto mer åter-

hållsam.

SPORTBLADETS BETYG: Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Helle Thomsen och Thomas Sivertsson.

Handbollslandslaget (dam)

Namn: Thomas Sivertsson och Helle Thomsen. Förbundskaptener sedan: 2012 (Sivertsson) och 2014 (Thomsen).

Kvalfacit:

Antal kval: 1 (VM). Antal kvalificeringar: 1.

Mästerskapsfacit:

Antal mästerskap: 1 (EM). Bästa resultat: EM-brons.

LEDARSTIL: Helle Thomsen är den mjuka, den sociala. Hon står spelarna nära. Sivertsson har mer distans till de aktiva.

COACHINGSTIL: Thomsen är till synes mest aktiv i coachningen. Hon står upp och ropar under matcherna, hon hörs under timeouterna. Som duo har de hittills lyckats med sin satsning: de tog över i fjol och vann ett halvår senare

EM-brons. Laget har tydligt höjt sig och visar en imponerande bredd. Till nästa VM är den rimliga målsättningen semifinal.

MOT MEDIA: Beter sig mot journalister som de gör mot spelarna. Helle Thomsen är öppen och pratig, men har å andra sidan bara varit med i framgång. Thomas Sivertsson är direkt tråkig i intervjuer.

SPORTBLADETS BETYG: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Staffan Olsson och Ola Lindgren.

Handbollslandslaget (herr)

Namn: Staffan Olsson och Ola Lindgren. Förbundskaptener sedan: 2008.

Kvalfacit:

Antal kval: 7 (VM, OS och EM). Antal kvalificeringar: 6.

Mästerskapsfacit: Antal mästerskap: 7. Bästa resultat: OS-silver.

LEDARSTIL: När Sverige missade VM 2012 förändrades något i duons arbete. De la tid på mjuka värden, de förändrade lagets attityd och tog två

månader senare OS-silver. Trots att de är forna storspelare och känner flera killar i sin trupp har de en tydlig distans till dem. Vi kan kalla det en tysk ledarstil: höga krav och sträng auktoritet.

COACHINGSTIL: Staffan är den hetsige, Ola den lugne. Tillsammans har de fattat ett par märkliga beslut, varav oförmågan att lösa punktmarkeringen på Kim Andersson i en EM-match 2012 märks mest. Men paret har utvecklats

sedan dess och är i dag smarta och flexibla.

MOT MEDIA: Lindgren är öppen och ärlig mot media. Han bjuder på ingående detaljer och hårda åsikter. Olsson brukar bli stingslig runt mästerskapen och närapå poänglös att intervjua.

SPORTBLADETS BETYG: Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Innebandylandslaget (dam)

Namn: Andreas Lundmark. Förbundskapten sedan: Mars 2014.

LEDARSTIL: Väldigt lyhörd. Håller inte bara i gång dialogen under lägren, utan ringer och pratar med sina spelare också under säsong.

COACHINGSTIL: Vill släppa loss spelarna och inte låsa dem i taktiska mönster. Kan stundtals till och med säga till spelarna att de bestämmer själva i offensiven.

MOT MEDIA: Har lite svårt för intervjuer, särskilt på engelska.

SPORTBLADETS BETYG: Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Jan-Erik Vaara.

Innebandylandslaget (herr)

Namn: Jan-Erik Vaara. Förbundskapten sedan: 2012.

Mästerskapsfacit:

Antal mästerskap: 2 VM. Bästa resultat: 2 VM-guld.

LEDARSTIL: Hierarkisk. Har valt ut några spelare i landslaget som han pratar mest med.

COACHINGSTIL: Spelar en offensiv innebandy, vilket ligger i arbetsbeskrivningen för en förbundskapten för ett svenskt innebandylandslag. Har vunnit de två VM han lett laget i.

MOT MEDIA: Korrekt och lite butter. Skojar ibland, men också skämten sägs i en ton som gör det svårt att uppfatta om det är allvar eller inte.

SPORTBLADETS BETYG: Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Ulrika Sandmark.

Simlandslaget

Namn: Ulrika Sandmark. Förbundskapten sedan: 23 november 2012.

Mästerskapsfacit:

Antal mästerskap: 2 (1 långbane-VM, 1 kortbane-VM).

Bästa resultat: 4 VM-guld, 2 VM-silver (samtliga av Sarah Sjöström).

LEDARSTIL: Har från början tagit rollen som en delegerande ledare som inte gärna står i centrum.

COACHINGSTIL: Tillbakadragen. Sandmark är inte bara en administratör, det är att förminska rollen, men en administratör med stort simkunnande.

MOT MEDIA: Inte den enklaste att få tag på och en aning stram i svaren, men när hon tar sig tid är hon saklig.

SPORTBLADETS BETYG: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Rikard Grip.

Skidlandslaget

Namn: Rikard Grip. Förbundskapten sedan: 2013 (damtränare sedan 2010).

Mästerskapsfacit:

Antal mästerskap: 2 (OS och VM). Bästa resultat: 20 medaljer, varav 2 VM- och 2 OS-guld.

LEDARSTIL: Innan Grip tog jobbet frågade han de aktiva om han hade deras förtroende. Annars skulle han tacka nej. Det är talande för hans flexibla och lyssnande stil, där exempelvis Johan Olsson har fått träna på egen hand och tävla sparsamt medan Charlotte Kalla har haft sin egen tränare i Magnus

Ingesson.

COACHINGSTIL: Längdåkning är mestadels en individuell sport, men stundtals har svenskarna utmärkt sig med sin taktik. Grips mest överraskande drag var damstafettlaget i Falun, där Kalla tog en klassisk distans och Stina Nilsson tog över sistasträckan.

MOT MEDIA: Svarar snabbt så fort du ringer. Duckar inga frågor och utvecklar gärna sina svar, men pratar knappast i rubriker. Närmare mästerskapen märks det att Grip skyddar sina adepter och ryter ifrån om journalister rapporterar på ett sätt som han finner orättvist.

SPORTBLADETS BETYG: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Wolfgang Pichler.

Skidskyttelandslaget

Namn: Wolfgang Pichler. Förbundskapten sedan: 30 april 2015.

LEDARSTIL: Alla aktiva som tränat under Wolfgang Pichler säger samma sak: de har aldrig varit med om värre. När kroppen redan är slut, när musklerna gråter och huvudet dunkar, då är du typ halvvägs genom ett Pichlerpass. Däremot är de aktiva kluvna om huruvida den järnhårda stilen är nyttig eller överdriven. Var det tack vare honom som Magdalena Forsberg blev en ikon

inom sporten?

COACHINGSTIL: Utmärker sig inte under tävling, utan mer på försäsongerna. Är inte känd för några banbrytande taktiska direktiv.

MOT MEDIA: Nyckfull. Knepig. Helt ljuvlig när han kopplar på rätt humör, då kan det spruta citat och journalister kan bjudas hem till Tyskland. Men det där kan vända på ett par dagar, då kan han bergfast ryta till om att enstaka journalister eller mediestationer ska bojkottas för något skit som skrivits.

SPORTBLADETS BETYG: Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus