Krasch avbröt kvalet – Ericsson missade

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

”La däcken på kanten”

1 av 2
Kvyats bil fick bärgas.

Daniil Kvyat tappade kontrollen över bilen.

Efter den rejäla kraschen tog kvalet till Japans GP slut.

– Jag är okej, säger ryssen.

Kvalet till Japans GP avbröts när det återstod någon minut eftersom Daniil Kvyat, Red Bull, kom ut på gräset och tappade kontrollen över bilen som snurrade in i däckbarriären och sedan slog runt. DEt var otäcka bilder, men ryssen kunde kliva ur bilen själv.

– Jag är okej, säger han till motorsporttotal.

– Besvikelsen är större än smärtan. Det var ett nybörjarfel , jag fick ut två hjul på gräset och kraschen var en logisk konsekvens.

Kvyat är tvungen att byta chass inför loppet och startar därför sist av alla i morgon.

Andra raka pole

Nico Rosberg tog pole position, hans andra i Japan och det är ett bra utgångsläge för tysken som behöver ta in 41 poäng på sin teamkollega Hamilton på de avslutande sex loppen för att vinna VM.

– Jag är väldigt glad över pole position, det var en bra dag, en härlig comeback för teamet efter den tunga helgen i Singapore. Nu är vi tillbaka och visar vår styrka. Jag är väldigt tacksam, säger Rosberg på presskonferensen.

–  Jag försökte verkligen att optimera mitt varv och jag satte det perfekt. Detta är en mycket bra position för morgondagen.

Eftersom regnet öste ner under hela fredagen har teamen bara en timmes träning på torr vägbana inför racet, normalt är det fyra.

– Jag är ändå övertygad om att bilen är bra, även om förberedelserna inte var perfekta. Det kan säkert bli endel överraskningar under loppet i morgon, säger Rosberg efter säsongens andra pole position.

– Jag körde longruns i morse och jag tycker att jag har en bra balans i bilen och den känns bra.

Bottas överraskade

VM-ledaren Lewis Hamilton startar från ruta två, i andra startled står Valtteri Bottas, Williams och Sebastian Vettel, Ferrari. Vettel vann i Singapore senast, men hans Ferrari verkade inte alls trivas lika bra i Japan. Bottas, som däremot hade större problem för en vecka sedan, trivs betydligt bättre på klassiska Suzuka än på gatorna i Singapore.

– Detta var väldigt bra av oss. Vi visste att denna banan passar oss betydligt bättre än Singapore, inställningarna kändes bättre redan från början, även om vi inte fick så mycket jobb gjort på träningarna, säger han.

– Med tanke på hur fredagen var så tycker jag att detta var en av de svåraste lördagarna i min karriär . En tredjeplats i kvalet var en överraskning.

Problem för Ericsson

Marcus Ericsson hade problem redan i Q1, han snurrade av i den andra sektorn och förstörde sina mjuka däck. Efter det lyckades han inte ta sig vidare till Q2.

– Kvalet var en besvikelse, säger Marcus Ericsson.

– Jag gjorde ett misstag under mitt första försök och det gjorde det svårt för mig i det andra försöket. Jag kom av banan med bakdäcken och tappade kontrollen över bilen i kurva 13. Det gjorde att jag inte hade någon referens alls till mitt andra försök.

Sedan ett antal straff delats ut efter kvalet blir det 15:e startplats för svensken.

– Det har varit så lite åkning i torrt så det är svårt att säga var vi ligger. Det är svårt att starta långt bak här, men vi ska kämpa och ta oss i  mål. Sedan får vi se hur långt vi kan klättra. Vi sa inför helgen att vi siktar på poäng, det gör vi fortfarande. Det blir svårt, men det är inte omöjligt.

Marcus Ericssons stallkamrat Felipe Nasr noterades för 18:e bästa tid.

Japans GP startar kl 07.00 i morgon söndag.

Publicerad: