Thorén: Rio blir kvinnornas OS

Uppdaterad 2015-12-24 | Publicerad 2015-12-23

Sarah Sjöström är inte ensam

Det är OS i sommar.

Det är kvinnornas OS.

Sedan mitten av 1990-talet har antalet individuella kvinnliga sommarolympier i Sverige ökat och det handlar om tjejer med starkt fokus och stor mental styrka.

Sarah Sjöström har förstås allt det där, men hon är inte ensam.

Petra Thorén.

I sommar ska jag tillbaka till landet där jag bevakade mitt första fotbollsmästerskap 1998, men nu är Sverige med.

Det väcker förväntningar på landslaget och Zlatan Ibrahimovic, som redan färgat flera av de franska EM-arenorna med sin målande konst.

Men skidornas vinter och sensommarens OS innebär lika mycket spänning och inspiration.

Det är idrottskvinnornas tid.

Charlotte Kalla har startat trögt men jag inbillar mig inte annat än att hon kommer i gång. Tills dess njuter jag av Stina Nilssons blommande. En vän 22-åring som löser korsord hemma vid köksbordet, men förvandlas till en Terminator ute i spåren.

De är extremt fokuserade

Och efter EM-festen börjar spektaklet i Rio.

OS vet vi garanterat är en scen för kvinnorna numera.

Dagens högt presterande OS-tjejer från Sverige (och många andra länder såklart) är dessutom mentalt starka, extremt fokuserade, har rätt attityd och vägrar vika ner sig.

Det påminde SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo mig om nyligen.

Och OS för svensk del handlar på förhand i mångt och mycket om just en sådan tjej: simmaren Sarah Sjöström. Men det finns fler: Sofia Mattsson, Elin Johansson, Angelica Bengtsson, Abeba Aregawi för att plocka några.

Rent numerärt är kvinnorna i de individuella grenarna på sommar-OS numera fler än männen. I London fanns det, bortsett från lagidrotterna, 47 kvinnliga idrottare. Motsvarande siffra på herrsidan var 41.

I Aten 2004 var tjejerna 36 och killarna (fortsatt utan att vi räknar med lagidrotterna) 63 och backar vi ända till Atlanta 1996 var motsvarande siffror 50 och 99.

Peter Reinebo pekar på flera bakomliggande faktorer som tillgängligheten för svenska tjejer att idrotta, specialförbundens mer jämlika satsningar, SOK:s egna topp- och talangprogram.

Att det olympiska programmet ökat andelen ”kvinnliga” grenar kan såklart ha påverkat siffrorna åt det här hållet, men också ökat möjligheterna.

Legendarer banade väg

Stjärnor som Anja Pärson, Caroline Klüft, Kajsa Bergqvist, Pernilla Wiberg och Magdalena Forsberg har banat vägen. Profiler som Charlotte Kalla och Sarah Sjöström har sprängt gränser och burit kulturen vidare.

Plattformarna för att satsa finns. Men allt är inte självklart.

Debatten kring kvinnors kroppar och deras fysiska möjligheter har blossat upp under året.

Det är stundtals mest framgångsrika, men inte alltid prioriterade.

Frågor som det länge varit tabu kring har lyfts: menstruation, pms-besvär, preventivmedel. Hur påverkar hormonerna prestationsförmågan?

Det finns knapp och bristfällig forskning kring ämnena och från vad jag har förstått så är många tjejer rätt uppfinningsrika själva för att reglera problemen. Det finns dessutom väldigt liten stöttning kring idrottskvinnor som väljer att skaffa barn mitt i karriären.

Det finns luckor att fylla

Norska skidåkaren Marit Björgen, som blir mamma i juletid, följs av ett expertteam för att få stöd men också för att dokumenteras. Ändå var nyfikenheten stor hos Marit när vi sågs i höstas: vet du om det finns kunskap om mjölksyran övergår till fostret under träning, frågade hon.

Här finns luckor att fylla.

Tjejerna har gått före, är 2016 året då forskningen hänger med?

2015 – det här var...

...Årets svensk. Sarah Sjöström, simning. Rekordsimmare, guldtjej med en stark personlighet. En inspirationskälla och en kvinna av folket.

...Årets grej. Zlatan vänder hem till Malmö. Ödet förde stjärnan hem till sin stad. Och det blev både vackert och minnesvärt.

...Årets nej. Damlandslaget i fotboll. VM-nej, -nej, NEJ.

Det var en motgång med ett lag där stjärnor som Lotta Schelin och Caroline Seger såg ut som statister och Pia Sundhage var både blek och energilös.

...Årets stjärna. Zlatan Ibrahimovic, fotboll. Det finns ingen annan svensk idrottare som kan konkurrera i stjärnstatus internationellt. Han tog Sverige till EM med sina mål mot Danmark i playoff-spelet. Han snackar, men han levererar också.

...Årets förlorare. Så tar vi av oss de blågula glas-ögonen: Sepp Blatter och FIFA. Till slut satt fotbollens mäktigaste man där inträngd i ett korruptions-hörn. ”Hans bidrag till mänskligheten är kolossalt”, säger Rysslands president Vladimir Putin. Jösses.

...Årets genombrott. I Sverige: Silver-Stina. Visst hade vi fått en hint av vad fröken Nilsson kunde redan på OS, men nu på hemma-VM i Falun blev det tre silver av åkaren som utmanar Björgen och Johaug.

...Årets lag. Charmtrollen i U21-landslaget förenade vilja, ego och attityd och vann våra hjärtan när ramar och tydligt ledarskap förde dem rätt.