”Kan bli att man fortsätter tills man har det svar man vill ha...”

Uppdaterad 2015-08-25 | Publicerad 2015-08-23

De svenska elitklubbarna önskar mer fakta och mindre löst tyckande i bengalfrågan.

Men de fruktar att de nya testerna kan få motsatt effekt.

– Jag är lite orolig för att man gör nya mätningar för att man inte lyckades med de förra, säger Hammarbys säkerhetschef Göran Rickmer.

Följ ämnen

I år har supportrar tänt bengaliska eldar på mer än 50 svenska klubbmatcher i allsvenskan, superettan, Svenska cupen och damallsvenskan. På måndagens derby mellan Djurgården och Hammarby är sannolikheten stor att det sker igen.

I går berättade Sportbladet om hur förbundets hantering har förändrats i år så att bränningarna inte bara frias i Disciplinnämnden – ofta anmäls de inte ens av matchdelegaterna.

2 000 grader

I dag berättar vi om vilka belägg som finns för hur farliga bengaler är. 2013 ­genomförde polisen och Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) sitt ­första omfattande test av bengaler. Det konstaterades att pjäserna blir uppåt 2000 grader varma och riskerar tända eld på kläder och flaggor i trängseln, men att de uppmätta halterna av damm och giftiga ämnen var låga.

Nu genomför polisen nya tester. Det är i grunden bra, anser de säkerhetsansvariga som Sportbladet har pratat med.

– Det är positivt att de testar, men ska det bli vetenskapligt borde man göra ännu fler test, säger IFK Göteborgs Mike Sahlénius.

– Just nu famlar vi i mörkret. Så fort man pratar om bengaler har alla väldigt mycket åsikter och tankar och värderingar. Det är väldigt sällan någon lyfter fram någon sorts faktabaserade argument. Det upplever jag som frustrerande, säger Djurgårdens Mats Jonsson.

– Det är bra att det görs studier, men kanske kan man ifrågasätta syftet, säger Hammarbys Göran Rickmer.

De påpekar att det nya testet för med sig potentiella problem. Risken finns att polisen och FOI fortsätter att undersöka pyrotekniken tills de bevisar en förbestämd tes, menar de.

”Det finns en fara”

Djurgårdens Mats Jonsson uppfattar det som att polisen och brandmyndigheten inte utgår från Friends­testet när de diskuterar bengaler. Varför ska då ett andra test ske?

– Det kan finnas en risk för många tester. Det kan gå inflation i dem, så att man fortsätter tills man har det svar man vill ha. Validiteten i testerna kan ifrågasättas från höger och vänster, ­säger han.

– Det finns en fara med det som händer. Om en studie som den förra inte visade det man vill få fram och så man gör en ny studie så kommer de två att ställas mot varandra, säger Hammarbys Göran Rickmer.

Sportbladet har sökt ­polisen och FOI för en ­kommentar om testerna.