Svensk sjukstuga: ”Får se över våra rutiner”

Publicerad 2016-02-03

Flera svenska åkare däckade av virus

Skidlandslaget har i vinter blivit virusutslaget.

Flera åkare har drabbats­ av infektioner och nu kartlägger landslagsledningen sina rutiner för att skydda åkarna mot virushotet nästa säsong.

– Vi reagerar också. Det är för mycket och detta är något som inte får hända igen, säger läkaren Per ”Pliggen” Andersson.

Följ ämnen
Längdskidor

Det handlar om de minsta biologiska enheterna som kan infektera levande organismer.

Det finns minst 600 olika virus som kan drabba människor och de sprids bland annat via luften, kroppskontakt, kroppsvätskor.

När man väl drabbats av en virusinfektion finns det få medicinska åtgärder att sätta in. Mycket handlar om vila och att låta infektionen läka.

Vilken form av virus som slagit ut stora delar av skidlandslaget under perioder i vinter vet skidlandslagets läkare Per ”Pliggen” ­Andersson inte.

– Vi känner oss trygga i att det rör sig om virusinfektioner. Om det är samma eller inte är omöjligt att säga, ­säger han och utvecklar:

– De behöver inte ha haft samma virus, men sannolikt har de haft det. Sen presenterar sig symptomen på ­olika sätt. En del får snuva, ­andra ont i halsen och så ­vidare.

”En riktig utvärdering”

Marcus Hellner fick problem med luftrören, Calle Halfvarsson med bihålorna och huvudvärk, Emil Jönsson är kraftlös och Anders Svanebo har haft diffusa symptom i bihålorna.

Skidlandslagets ledning är nu övertygad om att problemet måste utredas på bred front: från upplägg på träningsläger, till hur åkarna tränar, hur deras återhämtning ser ut, hur och när de reser – inget lämnas ute.

– Vi ska göra en riktigt utvärdering för att se hur vi kan bli bättre på det här ­området, säger längdchef Johan Sares på Svenska skidförbundet.

– Vi får se över våra system och rutiner för hur vi hanterar infekterade åkare. Vi måste minska slumpens inverkan. Vi måste se över den medicinska biten som jag är ansvarig för, säger Per ”Pliggen” Andersson.

Infektionerna som åkarna har drabbats av har varit ”banala”, typ förkylningar som både du och jag kan råka ut för. Men för en elitidrottare som belastar sin kropp hårt slår det ofta värre.

Det finns också anledning för skidlandslagets ledning till rannsakan när det gäller åkarnas återkomst till träning och tävling.

”Kan finnas koppling”

Flera av dem har börjat för tidigt. Men känsliga slemhinnor och nedsatt immunförsvar har matchen för nytt virus varit för enkel.

– I vissa fall ser vi att det kan finnas en sådan koppling utan att gå in på enskilda individer, säger Per ”Pliggen” Andersson.

Du jobbar 25 procent åt Svenska skidförbundet, hinner du med alla detaljer?

– Jag känner att jag har den tid jag behöver. Jag ser inte att det är något som är en orsak till att det blivit som det blivit.

Kan du från medicinska sidan utveckla den förebyggande dialogen med åkarna?

– Det är en av delarna som vi tittar på, hur vi kommunicerar, för att se om vi kan utveckla den delen också.

Du är specialist i allmän medicin, har du tillräcklig kunskap eller tar du extern hjälp?

– Jag har ett nätverk av specialister som är knutna till idrottsmedicinskt nätverk som jag jobbar med. Jag konsulterar dem regelbunden. Oavsett om det handlar om luftvägar, mage eller hjärta. Jag har i princip daglig kontakt med personer i nätverket.

Det är mest killar som drabbats hårt. Är det en slump?

– Man ska inte underskatta slumpen i det här. Det är omöjligt säga om det finns något systematiskt. Det är en del som vi också tittar på.

Sprintfinalerna startar 14.30, sänds i SVT och Eurosport 1.