Straffskytte tog Serbien till final

Publicerad 2015-06-26

Finalklart i basket-EM

Ana Dabovic.

Det första laget till final i damernas basket-EM är klart: straffkastspecialisten Serbien.

Semifinalen mot Vitryssland blev en riktig rysare och slutade 74–72.

Totalt hade Serbien inför semifinalen satt 84,3 procent av straffkasten – klart bäst av lagen som tog sig vidare från gruppspelet. Spanien ligger exempelvis på 72,1 procent.

Och i semifinalen gick det ännu bättre än så – 13 av 14 straffkast gick in – att jämföra med motståndaren Vitrysslands 8 av 13 träffar.

Serbien, som inte varit bättre än fyra i EM, är nu i final.

Serbien vände efter två perioder

Matchen var jämn ända in i slutet. Vitryssland ledde efter två perioder med 38–36 – men Serbien bet sig fast. Den tredje perioden vann Serbien med fyra poäng och efter ordentligt kaos i Vitrysslands försvar på slutet kunde Serbien hålla i ledningen.

Poängdrottning i finalklara Serbien blev Ana Dabovic med 21 poäng.

I den andra semifinalen slog Frankrike de regerande mästarna Spanien med 63–58 och blir därmed det lag som ställs mot Serbien i finalen.

Fotnot: Finalen spelas på söndag klockan 19.00