”Önskar att jag hade gjort det annorlunda”

Uppdaterad 2022-11-24 | Publicerad 2022-11-19

Hon gjorde sitt livs säsong i fjol och hoppas kunna upprepa succén i år.

För Sportbladet berättar Sara Hector om träningen med Mikaela Shiffrin, mammans ALS och reaktionerna efter sommarpratet.

– Jag kände att det var viktiga delar som jag önskar att jag hade gjort annorlunda, säger OS-guldmedaljören.

Sara Hector suckar och visar upp en bild på den kala skidbacken utan tillstymmelse till snö i österrikiska Lech. 

– Där ska vi alltså tävla om mindre än två veckor. Det känns långt bort...

Det blev heller ingen parallelltävling i Lech förra helgen och efter att storslalompremiären i Sölden också ställts in börjar i stället säsongen för Sveriges stora stjärna med slalom i finska Levi. 

– Jag vill bara komma igång. Speciellt när man laddat och laddat och känner sig redo. Någonstans blir det som att man tappar lite fokus. Man får nästan från tävlingen med en besvikelse även fast man inte har gjort något dåligt. Det är konstigt, men det är samma för alla, säger Hector.

”Känner mig lugnare”

Storslalomspecialisten hade en otrolig säsong i fjol med OS-guld, tre världscupsegrar och ytterligare tre pallplatser.

Nu går hon in som rankad etta i världen och favorit till VM-guld och cuptitel. 

– Det är häftigt ändå. Det känns spännande att få se hur det ligger till nu. Det är jättesvårt att veta. Men jag känner mig lite lugnare på något vis, om det är positivt eller inte vet jag inte. Därför känner jag att det är bra om racen drar igång, säger Hector som har tränat lite med andra nationer under försäsongen. 

– Jag har kört med Italien en del och med Mikaela (Shiffrin), en träning bara, så man kan inte säga så mycket. Det har väl inte sett dåligt ut. Men det har inte heller sett megabra ut. 

Hur gick det då? 

– Det var ganska tajt på den träningen. Jag var snabbare än Mikaela, men jag var två hundradelar efter Maryna Gasienica från Polen.

På vissa sätt har livet förändrat för Hector efter OS-guldet. På andra inte alls.

– Min vardag ser likadan ut, men det är lite mer uppdrag vid sidan om och mycket mer intervjuer och är vi på träning är det många fler barn som kommer fram, och även vuxna som vill ta bilder och så. Förut var det bara barn, nu är det vuxna också så det har förändrats. Det är kul om man får vara någon som inspirerar andra eller har glatt personer hemma. Men vardagen ser väldigt 

Sara Hector tillsammans med mamma Maria.

Samlar in pengar till ALS-forskning

Under sommaren öppnade Hector i sitt sommarprat upp om misstagen hon gjort under karriären, om sin tidigare matångest och känslorna kring mamma Marias ALS-sjukdom. 

– Det är många som hört av sig och tyckt att det varit bra. Många föräldrar har sagt till sina barn som idrottar att lyssna på sommarpratet och en del idrottare har hört av sig. Det är kul om jag kan inspirera en kommande generation att inte gå i samma fällor. 

Var det svårt att prata om? 

– Vissa delar i min karriär har jag verkligen fått perspektiv till och jag kände att det var viktiga delar som jag önskar att jag hade gjort annorlunda. Den första delen var ganska enkel, den andra delen med OS och förra säsongen och vad som har hänt var svårare. Jag är lite mer uppe i det än det som var under gymnasieålder. Jag har ett annat perspektiv till det än till min satsning just nu.

Hur är det med din mamma nu?

– Det är en sjukdom där det blir sämre hela tiden, men i förhållande till Börje (Salming) går det långsamt för min mamma. Det är jag tacksam för. 

Hur ser du på att sjukdomen får mycket uppmärksamhet nu? 

– Det händer mycket inom forskningsvärlden och det är jättepositivt och kanske kan man hitta riktiga mediciner som kan stoppa och inte bara bromsa. I och med den här uppmärksamheten finns det ännu större chans att det kan finansieras ännu mer. Just den delen är positiv.

Hector har sedan 2019 en egen skidtävling för att samla in pengar till ALS-forskningen.

– 1 april går den av stapeln och det känns viktigt för mig. Jag hoppas att många vill komma och utmana sina vänner. Det handlar om att "fight ALS with joy". Det var viktigt för mig att det ska vara något positivt, att man ska fira att man kan och vara tacksam för alla kan inte.