Thorén: Inombords finns en begynnande oro inför VM

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-10

CAVALESE. Fler frågor än klara svar.

Det är med den känslan vi lämnar Tour de ski.

Inormbords finns också en begynnande oro inför VM.

Vi ska precis ska börja analysera dagens lopp med Marcus Hellner när den norska åkaren Tord Asle Gjerdalen går förbi oss, tar tag i den svenska presschefen Torbjörn Nordvall och med ett brett flin kläcker ur sig:

– Hälsa Södergren att han är en fegis... Vi skulle kört tillsammans.

Anders Södergren kände sig sliten i kroppen och ville inte riskera något. Inget konstigt med det, snarare sunt.

Men bilden var tydlig. I inledningen av touren var oron kring det norska landslaget stor, inte minst kring stjärnan Petter Northug.

Under sista dagen i Tour de ski var det vi svenskar som analyserade, medan Petter log, hans lagkamrater firade lagsegern och norskorna tog gondolen ner efter dagens tre bästa tider i monsterbacken i Alpe Cermis.

Frågetecken och diffusa besked

De svenska skidstjärnorna har den senaste säsongen skämt bort oss med starka, tydliga besked. Med medaljer och pallplatser i världscupen och vi har höjt kraven och förväntningarna på dem.

Det är självklart därför oron inför VM känns tydligare.

Tour de ski har givit några klara svar, men också flera diffusa besked och riktigt starka frågetecken.

Orosmoln:

Valla/skidmissen:

”Det är sånt som händer, men som inte får hända” sa Marcus Hellner i går om missen från vallateamet. Analysen efter lördagens blunder gällande skidor och glid kommer att vara omfattande. Föret på stadion utanför Cavalese liknar det som kan råda i Oslo och misstaget får inte upprepas. Extra besök i Holmenkollen är planerade.

Jönssons förkylning och andra sjukdomar:

Med tanke på hur VM-programmet ser ut – flera av de stora stjärnorna har inte sina favoritdistanser med – är Emil Jönsson kanske ett av de enskilt största guldhoppen. Om han är frisk. Jönsson tenderar att bli sjuk under längre tävlingsperioder. Räddningen är sprinten går inledningsvis, men ska det bli en teamsprint och kanske stafett är mitt förslag att låta Jönsson flytta ur VM-anläggningen och ladda för sig själv på annan ort några dagar emellan loppen.

Med förkylningarna som drabbat Haag, Kalla, Södergren, Olsson, Richardsson, Jönsson kan jag inte heller låta bli att tänka på den norska landslagsläkarens utspel under kylan i Kuusamo: svenskarna kommer att bli sjuka.

Fortfarande en maktfaktor

Kalla och Hellners form:

Formen har pendlat under Touren, som för alla andra. Men lördagens genomklappning i klassisk stil kan inte bara berott på materialet. Ser man söndagens tider i klättringen så ska det finnas mer att hämta hos både Hellner och Kalla. Marcus hade 23:e bästa tid och Kalla var inte ens bästa svensk, det var Maria Rydqvist.

Utropstecken:

Hellner och Kallas vinnarskallar

Kalla blev besviken och hade nära till gråt efter både sprintmissen och lördagens bottennapp i 10 km. Hellner blev så arg efter lördagens genomklappning att han kastade handskarna innan han flydde utan att säga ett ord. Ut mot ensamheten.

På många sätt var dessa ögonblick något av det mest uppfriskande i Tour de ski. Hata att förlora är en vinnares egenskap.

Taktiker-Jönsson:

Emil Jönsson har lärt sig köra mer offensivt och taktiskt bättre. Han släpper inga luckor och tar de han själv ser. Befirande målfoto-seger i den klassiska sprinten i Oberstdorf. Och så fick vi en ny målgest: Crying baby.

Masstartsändringen.

Sura och förbannade gick svenskarna i mål efter den kaotiska masstarten i Oberstdorf. För smal och för lätt bana, rasade de. Och FIS-bossen Vegard Ulvang lyssnade. För Sportbladet lovar han bättring.”Vi har hört vad svenskarna sagt och det kommer inte att bli en lika smal bana nästa år” , säger den före detta skidstjärnan.

Svensk längdsport har bevarat sin pondus som maktfaktor.

I VM vill vi se mer av den varan – i spåren.

Följ ämnen i artikeln