Ryttar-VM kan bli blågul medaljfest

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-09-11

Det kan bli så mycket som sju pallplatser

Den stora frågan inför ryttar-VM är om det serveras champagne i sherryns hemstad Jerez.

Är svaret ja lär det smälla en och annan kork i svensklägret.

Försäljningen av Pialotta stoppade visserligen Rolf-Göran Bengtsson från mästerskapet, men den hindrar inte ett svenskt medaljregn.

Påminnelsen om att ridsport och framförallt hoppning handlar lika om business som idrott kom otäckt nära mästerskapet. Det var i slutet av juli och plötsligt hade den alltmer ifrågasatte hästhandlaren Jan Tops sålt Isovlas Pialotta - hästen skulle ge ett svenskt VM-guld.

Men medaljchanserna försvann inte med Rolf-Göran Bengtsson, som är trea på den senaste världsrankingen.

- Ryttarna är inte här för att turista. Jag tror att det blir någon medalj, men vågar inte utlova någon valör, säger Jan Jönsson, den svenske överledaren.

Klart att det blir medaljer.

Om Gud och de levande arbetsredskapen vill kan det bli inte mindre än sju stycken.

Ryttar-VM består av så mycket mer än hoppning och Sverige kan slåss om guld, silver och brons i flera av grenarna.

Körning - två medaljer

Tomas Eriksson har oförtjänt hamnat i skuggan av sin bror, hoppryttaren Peter Eriksson. I VM är den för många okände 40-åringen vårt största guldhopp. Han är världens bäste fyrspannskusk och har dominerat sporten i många år. I VM i Stockholm 1990 och Wolfsburg 2000 körde han hem det individuella guldet och hjälpte Sverige till segern i lagtävlingen. Nu, i Jerez, är det dags för reprisen.

Det är dags för Algotsson

Fälttävlan - två medaljer

Coachen Lars Christensson har pratat om medalj både i lag och individuellt av den anledningen att det är helt realistiskt. Paula Törnqvist och Monaghan tog VM-brons i Rom 1998, men eftersom hästen har varit skadad får Linda Algotsson på Stand By Me ses som det största svenskhoppet. JEM-segraren från 1990 blev sjua i OS i Atlanta 1996, fyra i Rom-VM 1998 och tog EM-silver i tyska Luhmülen året därpå. Grenen är otroligt chansartat, men det känns ändå som att det är dags för Linda Algotssons stora fullträff.

Voltige - en medalj

Sveriges yngsta landslag, voltigörerna från Skåne, tänker lämna Spanien med en medalj, och bli inte förvånade om de lyckas. Tränarna - dansken Johnny Fiskbæk och tysken Christoph Lensing - har genomfört en generationsväxling som kan bli guld värd. Redan förra året, då det blev EM-brons i polska Poznan, fick vi en vink om det.

Hoppning - två medaljer

Bakom storfavoriten Tyskland känns det öppet i lagtävlingen. Rolf-Göra Bengtsson är visserligen borta, men kom ihåg att tre fjärdedelar av det sensationella EM-laget - Malin Baryard, Peter Eriksson och Helena Lundbäck - fortfarande är kvar. Individuellt är jag beredd att satsa en och annan euro på Malin, som alltid är bäst när det gäller. Skrapar du lite på den nätta ytan upptäcker du snart en tävlingsdjävul som ska ingå i den kvartett som gör upp om VM-guldet nästa söndag.

Så skål, Sverige.

Om det blir i sherry eller champagne återstår att se.

Stefan Holm

Följ ämnen i artikeln