Oskyldiga medborgare sätts i läger

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-01

När Pekingbon Wang Lings hem skulle rivas för att ge plats åt ett OS-projekt skrev hon under namninsamlingar och målade banderoller för att protestera. Hon dömdes, utan rättegång, till 15 månaders ”omskolning genom arbete”.

Den 10 oktober 2007 skickades Wang Ling till omskolningsläger, ett straff som utdöms direkt av polisen utan någon rättsprocess. Hon uppges hållas i Daxinglägret i Peking. Wang Ling är en aktivist som länge kämpat för rätten till bostad. Hon har blivit misshandlad, gripen och fängslad flera gånger tidigare då hon har protesterat mot att myndigheterna har tvingat människor från sina hem utan ersättning.

Landrättsaktivisten Yu Changwu är ytterligare ett exempel på hur ”omskolning genom arbete” använts för att tysta kritiker inför OS. Yu Changwus ”brott” är att han talat med utländska journalister, han informerade om hur mark hade konfiskerats av myndigheterna och sa ”vi vill ha vår mark, inte OS” i intervjuer. Som straff skickades han på två år till samma omskolningsläger som Wang Ling.

I samband med förberedelserna inför OS har många hus rivits i Peking för att ge plats för sportarenor, hotell och andra byggnader. Många av dem som har blivit av med sina hem har inte fått någon ersättning eller också tvingats flytta till mycket sämre bostäder i utkanten av Peking, vilket har lett till fredliga protester som har slagits ned brutalt av polisen och många av demonstranterna har skickats till omskolningsläger som straff för att de framfört sina klagomål. Myndigheterna i Peking har även erkänt att man använder omskolningsläger som en straffmetod för dem som protesterar, för att ”rensa upp” Peking från ”oönskade individer”.

Amnesty International

Följ ämnen i artikeln