Allyson Felix missar friidrotts-VM

Publicerad 2019-07-28

Allyson Felix.

En av friidrottens största missar VM i Doha.

Amerikanskan Allyson Felix blev bara sexa i finalen på 400 meter i de amerikanska mästerskapen natten mot söndag.

Bara de tre bästa får åka.

Den 33-årige Felix var tillbaka efter att ha fött barn i november, men hennes 51,94 räckte inte långt i den mördande konkurrensen.

Det var en och en halv sekund upp till trean Wadeline Thomas och den sista VM-platsen i ett lopp som vanns av Shekima Wimbley på 50,21.

Bara de tre bästa på det nationella mästerskapet får en VM-biljett. De amerikanska uttagningsreglerna är stenhårda.

Nu missar Allyson Felix sitt första mästerskap på 16 år.

Hon VM-debuterade redan i Paris 2003 och har inte missat ett VM eller OS sedan dess.

Har sex OS-guld

Allyson Felix är den kvinnliga friidrottare som sprungit hem flest mästerskapsmedaljer åt USA.

Hon har tagit nio OS-medaljer, varav sex guld, och 16 VM-medaljer (11 guld, 3 silver och 2 brons). De flesta i stafett.

Men hon hade inte riktigt räknat med att ta en VM-plats i sin första tävling på 13 månader.

– Det är en risk att föda barn, det kan påverka hur jag springer 2019 och 2020. Jag vet att det kommer att bli tufft på ett sätt jag aldrig upplevt förut, sa hon inför mästerskapet.

Siktar mot Tokyo

Dottern Camryn kom med akut kejsarsnitt den 28 november, efter en dramatisk födsel.

Allyson Felix stora mål är nu att kvalificera sig till OS i Tokyo nästa år – hennes femte i så fall.

Och det finns fortfarande en minimal chans att hon får en VM-plats. Det är om hon tas ut till det amerikanska stafettlaget på 4x400 meter.