Publicerad:
Uppdaterad:

Svenska stjärnorna oroliga för föräldrarna

Det är inte en hälsosam miljö att vara i

Av: Erik Karlsson, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

GÄLLIVARE. De svenska landslagsåkarna undviker själva att vistas i miljön.

Nu berättar skidstjärnorna om oron över att deras föräldrar står i de farliga fluorångorna.

– Jag vet att min mamma alltid är noga med att ha vallamask på sig. Jag vill att hon ska vara så noga som möjligt, säger Frida Karlsson.

Vinterlandskapet är glimrande på Hellners skidstadion i Gällivare. Träden och granarnas grenar bugar ödmjukt av tyngden från snön och skidspåren ser inbjudande ut.

Det känns naturligt och friskt, men den materiella längdåkningen är långt ifrån hälsosam och miljömedveten.

När Mia Karlsson, nya stjärnan Fridas mamma, öppnar dörren till Sollefteå IF:s vallabod ligger dimman tät. Hon stänger snabbt igen. En stund senare, när flourpartiklarna lagt sig en aning, får vi kliva in. Det sticker i näsan.

– När vi väl vallar med pulver tar alla på sig mask. Vi har kört med mask i tre år cirka, påpekar Mia Karlsson.

Högfluorerade ämnen

Inne i vallaboden finns också Ebba Anderssons pappa Per-Ola.

– Har jag mask är jag ganska trygg, säger han.

Vi möts dagen före den svenska skidpremiären  för att tala om riskerna med fluorvallor och de svenska landslagsåkarnas oro för sina föräldrar.

Många vallor, främst de som används för glid, innehåller högfluorerade ämnen som inte finns naturligt i miljön utan har skapats för att stöta bort fett och vatten. 

Sollefteå IF:s vallabod. Närmast, i blått står Frida Karlssons mamma Mia och i grön t-shirt Ebba Anderssons pappa Per-Ola.
Sollefteå IF:s vallabod. Närmast, i blått står Frida Karlssons mamma Mia och i grön t-shirt Ebba Anderssons pappa Per-Ola.

Att de fluorbaserade vallorna är farliga för miljö och hälsa är känt sedan länge och i Sverige har professionella vallare studerats. Under hösten slog norska Dagbladet larm om förhöjda värden i blodet hos skidföräldrar.

I en kartläggning av norska amatörvallare kunde tidningen slå fast att de i jämförelse med normalbefolkningen har 19 gånger så höga fluorvärden i blodet.

”Har stort intresse för det”

Flera av de svenska landslagsåkare som Sportbladet talat med  är medvetna om riskerna och känner oro för sina föräldrar, som vallat för dem i klubbsammanhang sedan barnsben.

– Jo, jag vet att pappa har stort intresse för valla, jag har sagt till att han måste ha mask när han ska hålla på, annars får han inte valla mina skidor. Han har ändå försökt att skydda sig på det sätt som gått, säger Stina Nilsson.

Frida Karlsson och Ebba Andersson går aldrig in i Sollefteås vallabod när de är på tävlingar där klubbarna vallar. De får inte och de vill inte.

– Där ska man helst inte vistas. Det är något vi bli påminda om väldigt ofta, det är inte en hälsosam miljö att vara i. Du vill inte exponeras för det i en tävlingssituation när man ska prestera sitt bästa. Det är en grundregel att inte vistas där, säger Ebba Andersson (som missar Gällivare).

– Nej, det är ingen luft jag vill dra in, säger Frida Karlsson.

Här har Ebba Andersson far och Frida Karlssons mamma sällskap av bland andra Mattias Hallquist, till vänster, glidansvarig i Sollefteå IF.

”Dåliga på att använda mask”

Hon är medveten om att hennes mor Mia är där inne långa stunder.

– Jag vet att min mamma är alltid noga att ha vallamask på sig. Jag vill att hon ska vara så noga så möjligt, säger Frida Karlsson.

Mia Karlsson försöker skydda sig, men det händer att hon slarvar.

– Jag är dålig på att använda handskar, jag kan vara dålig på att använda mask också, säger hon.

Hur upplever du den negativa effekten efter att ni har använt fluorvallor?

– Luftrören tar stryk, man känner av i andningen. Man kan också känna det i händerna om man inte jobbar med handskar. Det känns som att man har något där.

Frida Karlsson står och slår bort snö medan mamma Mia fixar med skidorna i Gällivare.

”Det är ett eget val”

Mia Karlsson och hennes kollegor jobbar på i raskt takt. Stoffet från fluorvallorna finns kvar i luften och sprids när skidor värms och borstas. Bodarna i Gällivare har extra ventilation och på golvet in boden står Sollefteåklubbens extra luftrenare.

– Jag läste rapporten från Norge och det är otäckt. Men det är ingen som har tvingat in oss i vallaboden, det är ett eget val.

Har du testat dig?

– Nej.

Tänker du göra det?

– Nej, jag lever i tron om att det går bra...

På ungdomssidan i Norge har man infört förbud mot användandet av fluorvallor.

– Jag skulle applådera om alla hade en och samma valla. Det blir en hysteri i sig det vi håller på med. Det kostar massa pengar och det är inte bra för miljön, säger Mia Karlsson.

Dottern Frida är inne på samma spår:

– Jag hoppas i framtiden att det finns ett bra system för det så det slipper vara en del av skidåkningen, säger hon.

Men nu går det inte att avstå av konkurrensskäl? 

– Nej det skulle absolut vara en stor nackdel. 

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: