Johaugs premiärkross – överlägsen i Beitostölen

Av: Makoto Asahara

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: NRK

Sommarens rubriker handlade mest om framgångsrik långdistanslöpning.

Norska skidstjärnan Therese Johaug verkar i alla fall inte glömt hur man åker skidor.

– Jag fick goda svar från kroppen, säger 31-åringen till NRK efter att ha krossat motståndet i sin säsongspremiär.

Therese Johaug gick ut på lördagens klassiska lopp över 10 kilometer som sista startande dam. Att hon skulle avsluta tävlingen som första dam i resultatlistan kändes ganska uppenbart redan efter några kilometer.

Ledning med över åtta sekunder efter 2,2 kilometer följdes av en ledning med över halvminuten efter halva loppet.

”Råder ingen tvekan”

– Hon krossar ju hela startfältet, utbrister experten Fredrik Aukland i NRK:s sändning samtidigt som Johaug utökat sin ledning ytterligare några sekunder en kilometer senare.

Efter hela loppet? Då var segermarginalen ner till tvåan Heidi Weng 1.03,8.

– Det råder ingen tvekan vem som är Norges bästa skidåkare. Eller världens bästa, säger Aukland.

Johaug var av förklarliga skäl nöjd efter loppet.

– Det var lite ovant, men jag fick goda svar från kroppen. Jag tyckte det andra varvet var bättre än det första rent tekniskt, säger stjärnan till NRK.

”Hjälpa oss slå svenskorna”

Supertalangen Helene Marie Fossesholm, 18, som ofta kallas ”den nya Johaug”, fick även hon en minst sgat ypperlig säsongsstart. Tredjeplatsen, 1.13 bakom segrande Johaug, var ett genombrottskvitto på seniorscenen som hette duga för den lovande norskan.

– Hon har tagit ännu ett kliv till i år. Vi har många andra norska tjejer som är snabba på skidor och hon är en av dem, säger Johaug om sin potentiella arvtagare.

– Det är bra att det kommer någon underifrån så att det inte bara är svenskor som slår oss. Och som kan hjälpa oss slå svenskorna, säger Heidi Weng i samma intervju.

Får inte tävla i Ruka

Någon Fossesholm på världscupspremiären i Ruka blir det däremot inte.

– Vi har lagt upp en plan för Helene. Den lade vi redan i våras och gäller tills hon blir senior. Den gjordes i samråd med henne och juniortränaren, så vi har en plan för vad hon ska vara med på i år, och Ruka ingår inte där. Hon hade inte fått åka i Ruka även om hon hade vunnit i dag. Men hon får chansen senare, säger norske landslagstränaren Ole Morten Iversen till Dagbladet.

Foto: Geir Olsen / TT
Fossesholm
Publicerad:

LÄS VIDARE