Tvingas coacha med munskydd i VM

Handbolls-VM lottat – så ska det coronasäkras

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

SPORTBLADET

Handbolls-VM är lottat.

Sverige ställs mot värdnationen Egypten, Tjeckien och ett lag från kvalet i Sydamerika/Centralamerika.

Nu är planen att Glenn Solberg och de andra förbundskaptenerna ska coacha med munskydd.

– Det blir väldigt, väldigt speciellt, säger den svenske förbundskaptenen.

Handbolls-VM i januari avgörs i Egypten i ett nytt format då antal lag utökas från 24 till 32: mästerskapet inleds med åtta fyrlagsgrupper.

På lördagskvällen lottades VM i Kairo och då spännvidden i kvaliteten mellan lagen i vissa seedningsgrupp var mycket stor, till exempel låg supermakten Frankrike och blåbär som Uruguay i samma seedningsgrupp.

Det var alltså upplagt för dröm- och mardrömsgrupper.

Egypten valde Sveriges grupp

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

När det lilla dramat var över stod det klart att Sverige ska möta Egypten, Tjeckien och ett lag från Sydamerika/Centralamerika-kvalet (som avgörs i november) i det inledande gruppspelet. Det ska tilläggas att som vanligt fick värdnationen välja vilken grupp man skulle hamna i och då valde Egypten alltså Sveriges grupp.

– Det är klart att det ger extra motivation att de valde oss, säger Sveriges nye förbundskapten Glenn Solberg.

– Sedan får vi se om det blir publik eller inte. Det är ju den fördelen alla hemmalag vill ha.

Egyptierna har, enligt norska VG, lagt en plan för hur man ska coronasäkra mästerskapet. Bland annat ska alla utom spelarna bära munskydd vid matcher och träningar. Det betyder alltså att Solberg ska coacha med munskydd. Vidare planerar värdarna att skala ner publiken till 20–30 procent av arenornas kapacitet.

– Det blir väldigt, väldigt speciellt om det blir en rad restriktioner, säger han.

Mot Vranjes igen

Sverige ska förstås inte ha några problem att gå vidare från gruppen till mellanrundan, som består av fyra grupper med sex lag i varje. Därefter går topp-två från varje mellanrundagrupp vidare till kvartsfinal.

Lika intressant som vilken grupp man hamnade i var därför vilken grupp som man ska korsas med i mellanrundan. Det blev en av de tuffaste grupperna, nämligen grupp H med Slovenien, Vitryssland, Sydkorea och Ryssland.

Därmed ställs Sverige än en gång mot Ljubomir Vranjes Slovenien, som man förlorade mot i hemma-EM senast och ska möta i det uppskjutna OS-kvalet till våren. Solberg och Vranjes spelade för övrigt tillsammans i tyska Nordhorn för 20-talet år sedan.

– Jag tycker att det är väldigt jämna grupper rakt igenom. Jag kan inte säga att jag skulle vilja vara i den eller den gruppen, säger Solberg.

Noteras kan att Norge ställs mot Frankrike än en gång, vilket man gjort i åtskilliga mästerskap på senare år.

Danmark fick något av en drömgrupp med Argentina, Bahrain och DR Kongo.

Publicerad: