Malmö till historisk SM-final

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

SPORTBLADET

För första gången i klubbens historia är HK Malmö klara för SM-final.

Spökmotståndaren Alingsås fick till slut vika ner sig och Malmö kunde vinna med 28-23.

Nu väntar de trefaldiga svenska mästarna Kristianstad i finalen i Scandinavium.

I fyra raka slutspel har Malmö åkt ur i kvartsfinalen. I tre av de slutspelen har dessutom Alingsås stått för motståndet.

I den femte och avgörande semifinalmatchen startade Alingsås bäst i Baltiska hallen och det dröjde till den femte minuten innan Malmö kunde spräcka gästernas målnolla genom mittsexan Mattias Kvick.

Malmö visade sedan att det var ett av seriens bästa lag under säsongen och kopplade greppet om matchen. Efter första halvlek ledde de med fem bollar.

Andra halvleken handlade bara om att hålla i ledningen. Men Malmö, som har tappat flera ledningar det här året, började svaja.

Orken gick dock ur gästerna och Malmö kunde till slut vinna matchen med 28–23.

– Vi visar vår styrka och är det bättre laget hela matchen, säger Malmös norske tränare Stian Tönnessen till C More efter matchen.

Historisk final

Det blir nu en historisk final mot svensk handbolls giganter Kristianstad. HK Malmö grundades 2007 och har sedan dess aldrig tagit sig förbi kvartsfinal.

Det blir även den första SM-finalen för Malmös hemvändande stjärna Fredrik Petersen.

Det tidigare tysklandsproffset har vunnit Champions League och spelat OS-final, men han har inga framgångar på hemmaplan.

– En SM-final är den största matchen som jag kan spela i det här skedet av min karriär. Oavsett var man spelar vill man vinna, och det här är det största jag kan vinna just nu, säger Petersen efter att ha firat finalplatsen i omklädningsrummet.

Ingen omöjlig uppgift

I finalen ställs ettan mot tvåan i grundserien, och det mesta talar för att Kristianstad tar ännu ett SM-guld.

Laget har vunnit tre raka finaler och var överlägsna i grundserien. Men Malmö vann två av tre matcher mot Kristianstad i grundserien, så ingenting är omöjligt.

– Det är klart de är favoriter, men vi har vunnit två av tre matcher mot dem i år och den vi förlorade var på ett uppställt frikasst efter slutsignal, säger Petersen.

Lagets största stjärna tror däremot på sitt lag och han vet hur de ska vinna.

– Målvaktsspelet kommer att avgöra. Vi har Sveriges bästa målvakter och kommer de upp i nivå tror jag att vi vinner.

Finalen spelas i Scandinavium den 10 maj.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:

LÄS VIDARE