Stefan Alfelt: Svensk sport måste bli en maktfaktor först

MALMÖ. Det finns ett riktigt stort och helt avgörande problem med börsnotering av idrottsklubbar i Sverige.

Idrottens krav på att få förbli idrott.

Ska man tjäna på att sälja sig till Mammon får man sälja sig helt och hållet, utan förbehåll. För fansen kommer det alltid handla om hippfaktorn att vara delägare i sin favoritklubb. Investerare däremot kräver kontroll.

Så länge som svensk idrott tvunget vill behålla kravet på att den ideella föreningen i botten ska ha en aktiemajoritet stänger man ute många av de riktigt intressanta investerarna.

De med svenska mått svinrika som kan vilja leka Abramovitj i miniatyr. Folk med pengar vill känna att de får ut något av sina investeringar, att de kan styra eller leka med sitt företag som de själva vill.

Starta insamling

Om en börsnoterings enda syfte är att dra in kapital från supportrar är det enklare att starta en insamling eller helt enkelt höja priset på årskorten med några hundralappar. Fans nöjer sig gärna med en aktie och värdet på svenska klubbaktier stannar garanterat på några tior eftersom en majoritet av ägarna inte ens funderar på att sälja sin aktie.

Värdet för de som kan kallas finansiärer i ekonomisk betydelse bygger på idrottsliga resultat. Vilket inte heller är särskilt hoppingivande. Svensk klubbidrott i idrotterna med pengar i är ingen maktfaktor på marknaderna där pengarna finns och ser heller inte ut att kunna bli det under en överskådlig framtid.

Har funnits länge

NGM-börsens vd Ulf Cederin ser en miljardindustri på sikt i idrottssegmentet, men miljardindustrin har väl funnits i ganska många år? Svensk idrott sammantaget omsätter miljardbelopp redan nu. Utländska storklubbar i fotboll, ishockey och de amerikanska lagidrotterna kan ensamma ha miljardutgifter enbart i form av spelarlöner.

Nivåer som man inte kan tro svenska klubbar om att kunna nå upp till och då måste frågan bli hur meningsfullt det är att skapa en börs för aktier ingen ens kommer att se som spelobjekt för snabba klipp?

En funktionell börsnotering bygger på att den genererar ett framtida värde för bolaget/klubben som är intressant både för bolaget och den som satsar i det. Det finns ett framgångsrikt exempel i Norden – Parken Sport & Entertainment A/S. Men det är inte Danmarks bästa fotbollslag, FC Köpenhamn, som gör bolaget rikt och intressant. Det är allting annat som det sysslar med.

Konserter, konferenser, upplevelser, whiskyprovningar och allt möjligt som går att sälja utan att det har ett dugg med fotboll att göra.

Främmande regelverk

Om en idrottsförening ska lyckas med en börsnotering krävs först och främst att man sysslar med en stor lagidrott och att man har en egen arena. Sen måste man ha sin bas i en större stad eftersom en framgångsrik arena kräver ett stort antal stora evenemang.

Börsnotering är ett risktagande eftersom det öppnar för utomstående att få insyn och kontroll.

Det följer med ett regelverk som många idrottsledare är främmande för. Att vara tvungna att informera om nyheter även när de är negativa är nog inget som lockar.