Carl-Johan Björk

CJ Björk: Tacka farmor Gladys

Publicerad:
Derrick Henry.
Foto: Wade Payne / TT NYHETSBYRÅN
Derrick Henry.

Med en stiff arm har han slagit NFL med häpnad. 

När 113 kilo Derrick Henry sätter fart är han nästan omöjlig att tackla. 

Tacka farmor Gladys för det.

Med en arm som en telefonstolpe ingen vill springa in i, och en väldig kroppshydda få kan mäta sig med, så är Tennessee Titans Derrick Henry en av ligans bästa runningbackar.  

Henry hade sin karriärs största framgång under fjolåret då han ledde ligan med flest sprungna yards. Han gjorde detta med hjälp av sin tunga och hårda löpstil, där få försvarare kunde behålla sin heder i sina försök att tackla honom.  

1540 yards samlade Henry ihop under 2019, vilket är dennes hittills bästa år som proffs. Att tillägga så gjorde han detta med en match kort i protokollet, då han inte spelade i fjolårssäsongens sista grundspelsmatch för att vila upp en överansträngd lårmuskel.

Med 113 kilo fördelat på 191 centimeter så kan man kanske tro att Henry endast är en spelare som springer med kraft och styrka, men det som får mig att bli än mer imponerad är att han under sin längsta löpning för i år (94 yards) är klockad till närmare 35 km/h.  

Denna löpstil har inte varit självklar för Henry sedan han draftades i andra rundan av Titans 2016. Det krävdes feedback från en gammal Titanskollega Eddie George.

Anammat råden

I slutet av säsongen 2018 kontaktade Derrick Henry RB-veteranen i hopp om att få råd och tips i hur han kunde förbättra sitt spel. Instruktionerna var tydliga och enkla – avsluta löpningarna, var mer fysisk och se till att försvaret får betala dyrt om de försöker stå i vägen.  

Dessa råd har Henry anammat sedan dess, och resultatet talar för sig självt.  

Men det är inte bara från en före detta runningback som Henry har hämtat sin inspiration. Han har alltid varit en hårt arbetande spelare, både på planen och i gymmet, och Henry menar att han lärde sig detta redan som ung pojke.  

Farmor Gladys och farfar Benjamin blev vårdnadshavare då Henrys föräldrar fick honom vid ung ålder, samt sedan pappa Derrick Sr åkt in och ut ur fängelset vid och runt sonens födsel.  

Henry menar att han lärt sig allt av farmor Gladys, och framförallt då att arbeta hårt.  

Gladys som tidigare hade uppfostrat 14 av sina egna barn, fick än mer ansvar då farfar Benjamin gick bort när Henry endast var sex år.  

Under denna tid minns Henry tydligt hur hon klev upp före alla andra, och gick till jobbet för att säkerhetsställa att de hade nog med pengar till mat och tak över huvudet med endast en inkomst. 

Gladys gick bort under Derricks rookie-år i ligan 2016, och hann därmed aldrig se sitt barnbarns proffsframgång. Men hennes inflytande på Henry lever kvar.  

Tre tuffa veckor

Under Henrys tid på Alabama universitetet lovade han sin farmor att ta examen, då hon alltid påminde honom att fotbollen en dag skulle ta slut och därför vikten av att slutföra sina studier. Då Henry lämnade Alabama efter tre säsonger, för NFL, så hann han inte ta examen. Väl i NFL tog han dock upp studierna igen, och i maj 2018 infriades Gladys önskningar i form av slutförd examen. 

Spelmässigt så har Henry haft en bra säsong, och om han fortsätter i samma stil så kan han bräcka sina 1540 yards från förra säsongen. Titans har tre tuffa veckor framför sig med start ikväll, då de gästar Baltimore Ravens för att sedan gå upp mot Indianapolis Colts och därefter Cleveland Browns. Tufft med tanke på att alla dessa motståndare härrör från samma konferens. AFC är i år ett getingbo gällande starka lag, och varje vinst behövs för att kunna säkra en slutspelsplats.  

Titans inledde säsongen starkt med fem raka vinster, men har förlorat tre av de senaste fyra matcherna.  

Så trots Henrys hittills stabila individuella insats så behöver Titans som lag ta inspiration från runningbackens arbetsmoral och fysiska spel, och plocka upp det en nivå till. 

Av: Carl-Johan Björk

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN