Frändén: Tycks inte förstå vad han har ställt till med

Publicerad:
Foto: David Vincent / TT / NTB Scanpix

SPORTBLADET

PARIS. Han är hetare än Edinson Cavani och har redan gjort vad Thierry Henry aldrig lyckades med. Europas hetaste anfallare återfinns just nu på en klippa mellan lyxjakterna i Medelhavet.
Monacos Kylian M’Bappé, 18, tycks själv knappt förstå vad han ställt till med.

Det är på Franska rivieran det svänger i år och det är Monaco som efter en seg dragkamp med grannen Nice ligger i vinnarhålet. Under söndagens seger mot Caen var det återigen en sprallig artonåring som åt upp allt syre.

Om det sömniga fotbollseuropa fick upp ögonen för Kylian M’Bappé under Monacos dubbelmöte med Manchester City, har hemmapubliken redan avnjutit hans vanvettiga målrusher ett tag. Men inte så särskilt länge faktiskt.

I oktober förklarade M’Bappés pappa för France Football att ”de” blivit lovade speltid för då 17-åriga Kylian, men inte sett röken ens av några övertidsminuter på Stade Louis II.

Ett halvår senare är han Ligue 1:s, för att inte säga Europas, hetaste fotbollstonåring.

En vinteruppenbarelse

Söndagens obarmhärtiga sönderlöpning av Caen bjöd på två mål av den monegaskiske sensationsmannen – Caens publik bjöd tillbaka med ovationer när han blev utbytt i andra halvlek.

Kylian M’Bappé har gjort elva mål på de senaste sju matcherna han spelat för Monaco och 13 i ligan så här långt, något inte ens Thierry Henry lyckades med i samma ålder.

Han är en vinteruppenbarelse för den lätträknade hemmapubliken, det är som att han anslöt under januarifönstret, fast han fanns i klubben redan i höstas. Radamel Falcão, Bernardo Silva och Fabinho har alla en del i att laget från furstendömet ligger steget före Paris Saint-Germain i vår, men det är Kylian M’Bappé som har fyllt Anthony Martials dobbskor efter flytten till England.

Det är M’Bappé som har tagit sexigt tillbaka till Medelhavsklippan Monte Carlo.

Huvudpersonen förvånad

Huvudpersonen själv låter mest förvånad när han blir intervjuad efter två mål till i den vita tröjan. Han må vara södra Europas hetaste striker just nu, men mentalt är han fortfarande bara en 18-åring som inte riktigt förmår ta in allt som händer:

– Äh, jag fick bollen och körde på och ja, det blev mål, kul!

Att dansa en vår i Ligue 1 innebär ingen garanterad internationell succé, det vet Anthony Martial och det vet Alexandre Lacazette.

Lyons målspottare var hela ligans älskling under säsongen 2014/15, men åkte på skadeproblem, hamnade i formsvacka och missade hemma-EM i somras.

I kväll var han och hans Lyon på besök i den franska huvudstaden och satte direkt press på ett Paris Saint-Germain som så smått börjar hämta sig från kölhalningen i Barcelona. Lacazettes inledningsmål på Parc des Princes blev hans 22:a på 24 ligaomgångar.

Det är en rätt sensationell återkomst från 25-åringen, som lär bli het på transfermarknaden i sommar igen. PSG redde ut mötet med Lyon till tre hemmapoäng, men fotbollsfrankrike måste ändå ställa in sig på ett remarkabelt paradigmskifte i år.

Rullande huvuden i Paris

Leonardo Jardims segermaskin från Monte Carlo har inte tappat poäng på över en månad i ligan och spelschemat i vår ser ut som en relativt enkel seglats. Med tre poäng plus inbördes möten tillgodo på PSG tyder mycket på att de blir franska mästare i år. Firandet kommer i så fall att komponeras av ljudet av rullande huvuden i Paris.

▪▪▪

I Spanien har Atlético Madrid emellanåt sett ut att läcka ovanligt mycket bränsle i år. Men mot ett oigenkännligt Sevilla fick Diego Simeones gäng precis den match han ville ha och sprang effektivt sönder andaluserna över hela plan.

Barcelona höll spänningen vid liv mot Valencia ända till slutminuterna och fortsätter lura i hemmapubliken att man kan ta titeln från Real Madrid i år.

Och ska man vara rättvis mot katalanerna så har de ju stått för större mirakel på Camp Nou den här våren.

Publicerad: