Casadei: Jag är så sjukt tacksam

Av: Frida Hogstrand

Publicerad:

Efter svåra sjukdomen – nu lever hon på sponsorer

1 av 15 | Foto: Foto: Bildbyrån

Hon drabbades av cancer – och trodde att ekonomin skulle rasa ihop.

Det blev precis tvärtom.

Nu drömmer Nadja Casadei, 32, om OS i Rio och lever på sina sponsorer.

– Jag är så sjukt tacksam, säger Nadja Casadei till Sportbladet.

Under 2007 tog hon SM-guld i sjukamp och bara två år senare debuterade hon i VM.
Året efter gjorde hon sitt första EM.

Med resultatet 5905 poäng från 2009 är hon åtta genom tiderna i Sverige i mångkamp. Efter dessa framgångar kom sponsorerna. För första gången kunde sjukamperskan livnära sig på sina sponsorer.
– På den tiden hade jag ingen manager så jag lät väl tiden rinna ut i sanden efter kontrakten löpt ut. Jag kanske borde varit bättre, säger Nadja Casadei till Sportbladet.

Leva på sponsorer

Under 2013 var hon i sin livsform – då kom beskedet som skakade om hela tillvaron.

– Du har cancer.

Intervaller blev till sjukhusbesök. Proteinshakes blev till cellgifter. Tid på löparbanan ersattes med timmar sängliggandes. Casadei hade länge haft magsår som resulterade i stark syra i kroppen på träning och tävling.
Magsåret skulle visa sig vara cancer i lymfkörtlarna.

 ”Allt idrottsligt jag hade byggt upp innan cancern raserades och nu satt jag i en sjukhussäng med insikten om att jag kanske inte ens hade äran om att skaffa mig en framtid. Varken idrottsligt eller familjelär. Jag hade HÄR och jag hade NU”, skriver hon i sin blogg Riovanchen.

Efter sjukdomen var Casadei rädd för att inte få sponsorer, som i så fall skulle sätta henne i en svårare ekonomisk situation.

– Nu kommer ingen jäkel tro på mig, tänkte jag, säger Casadei.

Men det var inte så det skulle bli, tvärtom.

Under de senaste två åren har tre större företag valt att samarbeta med sjukamperskan.

– Alla trodde på mig istället. På mig och min fyraåriga resa mot OS i Rio. Nu handlade det inte bara om idrotten heller. När jag springer på träningarna så tänker jag att jag inte längre bara springer för mig själv utan för stora företag också, det är motiverande, säger hon.

"Allt handlar inte prestationer"

Flera företag hörde av sig, bland annat ATEA,

– Jag satt vid samma bord som Nadja på Idrottsgalan förra året och blev helt tagen av hennes resa. Hennes personliga kraft och glöd hon har för att ta sig till toppen, efter allt hon gått igenom är helt otrolig, säger Magnus Sallbring, HR- och marknadsdirektör på ATEA till Sportbladet. 

Tack vare sina samarbetspartners kan Nadja Casadei nu återhämta sig och fokusera på träningen fullt ut.

– Utan mina sponsorer skulle det dels vara svårare att komma tillbaka. Efter cancern återhämtar jag mig inte lika bra som förut, bara efter en föreläsning är jag helt slut och tänk ett jobb på det, säger hon.

Åtta sponsorer

I dag har Casadei åtta sponsorer. I somras höll höll hon ett föredrag, där hon berättade om sin resa och cancern.

– Hon fick en timme och jag har många medarbetare som sa att det var det bästa de hört. Många grät till och med. Jag frågar ofta om jag får anställa henne men då skrattar hon bara, säger Sallbring.

– Jag är så sjukt tacksam. Ibland känner jag att jag inte är värd det här. Det finns ju folk som tränar och satsar på EM och sen är det jag som kör rehab. När de tankarna kommer tänker jag att jag också har SM-medaljer och varit med i EM och VM. Så det pendlar lite mellan skuldkänslor och tanken att jag faktiskt förtjänar detta. Min dröm är lika mycket värd som deras, säger Casadei.    

”Det här blir bra”

Nu är Nadja friskförklarad och träningen är igång.

Årets mål är lika klart som tidigare: OS nästa år.

Men efter sin sjukdom kände Nadja att hon behövde något nytt för att motivera henne i träningen. Hon bytte därför tränare och klubb. I dag tränar hon med Carolina Klüfts gamla tränare Agne Bergvall i klubben Atleticum Växjö SK tillsammans med mångkampstjejerna Sofia Linde, 20, och Lisa Linnell, 24, bland annat.

Linde och Linnell gör även de sällskap på den svenska genomtiderna-listan i sjukamp, fyra respektive tia.

– Hela träningen är ny. Nu springer jag mycket mer, jag är som en kenyan. Agne han tittar på alla detaljer och knyter näven i luften och säger: det här blir bra Nadja. Du är stark, det här blir bra.

Publicerad: