”Skulle vilja kalla det en klar Saraheffekt”

Uppdaterad 2015-11-05 | Publicerad 2015-11-04

Allt fler unga tjejer börjar simma efter Sjöströms framgångar

Sarah Sjöström.

Sarahvågen sköljer över Sverige.

När Sportbladet ber Simförbundet att gå igenom sina siffror framträder ett mönster: efter Sarah Sjöströms guld och världsrekord börjar fler unga tjejer simma.

– Det är jättekul att inspirera andra, säger hon.

Sarah Sjöström glänste på hundra meter fjäril i SM-simningarna i Helsingborg. I sin första större tävling sedan VM i augusti vann 22-åringen på tiden 56,13, vilket var en bra bit från hennes världsrekord på 54,61, men en halvsekund snabbare än tvåan Louise Hansson.

I december flyger Jerringprisvinnaren till kortbane-EM i Israel, vilket blir en aptitretare inför sommarens OS i Brasilien. Om Sjöström fortsätter att bärga medaljer i mästerskapen kommer det troligen att märkas hos Lars Modin, som bland annat ansvarar för Svenska simförbundets licenshantering.

– För ett halvår sedan sa jag "det har skett en tydlig ökning av tjejer". Det hade märkts länge. Jag har mellan 20 och 40 nya licenser varje dag och det började bli väldigt mycket tjejer, säger Modin.

Antalet simmare har ökat stadigt

Sportbladet ber honom undersöka om känslan har stöd i statistiken. Han återkommer några timmar senare med siffror som visar hur Sarahvågen ser ut i simhallar runt landet.

Det är svårt att fråga alla nybörjare varför de har börjat simma, däremot går det att se hur könsfördelningen förändras efter Sarah Sjöströms framfart.

Lars Modin tar avstamp den första januari 2014. Visserligen kom första VM-guldet 2009, men han anser att medaljfesterna på VM och EM 2013 var det definitiva folkliga genombrottet.

Sedan dess har antalet licensierade simmare ökat stadigt. Och det är främst tjejer som kommer.

”En klar Saraheffekt”

Före Sarah Sjöströms storhetstid var mellan 58 och 60 procent av Sveriges licensierade simmare kvinnor. Från 2014 och framåt är andelen bland den yngre kullen, nio till elva år, 64,4 procent.

– Det är sex procents skillnad. Jag skulle vilja kalla det för en klar Saraheffekt, säger Modin.

Sarah var nio år när hon började simma. En klasskamrat lockade med henne till simhallen.

– Ja, och jag fortsatte med simningen för att jag hade många kompisar där. Det är en mer social sport än man tror, säger Sjöström.

Hon gläds åt att hennes resultat verkar få fler flickor att välja samma väg som hon.

– Det är jättekul. Simning är en bra sport att hålla på med och är en bra träningsform.

Följ ämnen i artikeln