Roger Federer vann finalen i Australian Open

Av: Jörgen Källström, TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: ISSEI KATO / TT NYHETSBYRÅN

Tennislegendaren Roger Federer, 36, fortsätter att skriva tennishistoria.

I dag vann han finalen i Australian Open mot Marin Cilic med 6-2, 6-7 (7-5), 6-3, 3-6, 6-1.

Titeln var schweizarens 20:e i Grand Slam-sammanhang - flest i historien.

– Sagan bara fortsätter, det är otroligt, sade Federer i sitt tårfyllda segertal till publikens stora ovationer.

Tre timmar och tre minuter - det var vad Roger Federer behövde för att för att vinna finalen i Australian Open och försvara titeln från förra året. Matchbollen blev en repris på förra årets final – då Marin Cilic likt Rafael Nadal utmanade domslutet innan en tårögd Roger Federer fick segerjubla på nytt.

Tårarna rann under segerceremonin

Och under segertalet började tårarna komma på nytt för 36-åringen, vars röst började darra under segerceremonin, tvungen använda sin "fria" hand för att torka bort tårarna som rann ner för kinderna.

– Den här kvällen påminde mig om 2006, då jag slog Marcos Baghdatis i finalen och hade en fin väg dit och var stor favorit inför den matchen, sade Federer.
– Då höll jag mig lugn och var så lättad när allt var klart, och jag kände samma sak nu och det var därför jag inte kunde prata efteråt.

Första setförlusten

Turneringens första setförlust kom tidigt i finalen men inte ens det förlorade tiebreaket verkade just då oroa Roger Federer. Det som utspelade sig på Rod Lavers centercourt i Melbourne kan i stället beskrivas som raka motsatsen.

Den 36-årige schweizaren fortsatte att lugnt och metodiskt nöta ner Cilic och följde upp med att vinna grand slam-finalens tredje set med 6–3 och återtog därmed greppet om duellen mot den sju år yngre världssexan.

Cilic stred tappert

Men lite nerv blev det ändå till slut; dels för att Cilic fick in allt fler tunga forehandslag och dels för att Federer blev något försiktigare. I fjärde gjorde det att Cilic bröt Federers serve blankt, klev upp till 3–3 i game, servade hem 4–3 och – efter ett av matchens längsta game – gick upp till 5–3. Han tvingade sedan fram ett femte och avgörande set.

Federer dominerade i femte set

Då vågade Federer spela ut igen och då hade Cilic svårt att hänga med. Världstvåan gick upp till 3–0, och vann till slut sista set med 6–1.

Roger Federer hyllade också sin motståndare under segertalet:

– Jag vill tacka Marin, grattis till en riktigt bra genomförd turnering.

Med segern försvarade Roger Federer fjolårets titel och blev dessutom den förste herrspelaren med 20 grand slam-segrar.

Publicerad:

LÄS VIDARE