Ni är som vampyrer – stäng munnen och lyd beslutet!

Publicerad 2022-04-09

Alla vampyrer dricker inte blod.

Men rådet är ändå detsamma till Greve Dracula och Svenska fotbollförbundet.

Stäng munnen innan ni gör mer skada!

En gång fanns ett förbund som trodde på demokrati, med ledare som förespråkade dialog framför bojkott.

Fram tills att de förlorade en omröstning år 2021.

Hastigt försvann de vackra principerna och jurister kallades in för att ogiltigförklara beslutet. Förbundet protesterade, jämrade sig i media, överklagade, pekade på en gammal paragraf – och var lika chanslöst igen.

Och tänk, ändå vägrade de att stillasittande lyda majoritetens önskan. Nu hotade förbundet med att lämna den svenska idrottsrörelsens kärna. Sluta prata med andra, sluta samarbeta, sluta tillhöra samma organisation.

Bojkotta, om du vill kalla det så.

Bara sörpla – slurp slurp

Det är häpnadsväckande hur lite vi pratar om Svenska fotbollförbundets girighet. Ring runt till andra idrottsförbund och du kommer snart höra – mot löfte om anonymitet för att inte stöta sig med den mäktigaste spelaren – att vår nationalsport har blivit egenkär och ignorant efter att Lars-Åke Lagrell slutade som ordförande 2012.

Förut tycktes folkhälsan och idrottsfamiljen stå i första rummet, men numera verkar det viktigaste för fotbollen vara att stärka fotbollen. Betyder det att man ska agera vampyrer och suga blod ur småförbunden så är det bara att bita och sörpla, slurp slurp.

Du som bara lyssnat med ett öra på den pågående konflikten kan tro att ett slags myteri ägt rum, att en konspiration drivit igenom att svensk ungdomsfotboll ska förlora 25–30 miljoner kronor om året. För så har SvFF låtit det senaste halvåret.

Vad de talar tystare om är att bidragstaket som infördes 2021 bara är en modifikation av ett annat tak, ett som hängde över vår idrott 2012 till 2019. Att det konstigt nog saknades utjämnande system just år 2020 och fotbollen håvade in massa extra pengar då gör inte undantaget till det nya normala och allt annat till katastrof.

Gick det att få barn att spela fotboll år 2013 så kommer det gå 2023 också.

Förvilla utan att behöva ljuga

Men det finns ju siffror. Fotbollen har räknat ut att ett curlingspelande barn inbringar 1754 kronor i statligt stöd mot de 40 kronor som en bollsparkande unge ger. Det låter skevt, men är bara ett slugt sätt att förvilla och dribbla utan att behöva ljuga.

Självklart får en förening lika mycket aktivitetsstöd oavsett om ungarna skjuter pilbåge, drillar bredsidor, curlar eller seglar. Lika rättvisa är de kommunala bidrag som är viktigast för att lokala föreningar ska kunna bedriva sin sport.

Pengarna som det bråkas om går inte till klubbar, utan centralt för att främja idrottens utveckling. Det nya taket täcker således inte ens en tredjedel av allt statligt stöd och fördelningen av resten är oförändrat. Om siffror är så spännande för SvFF kunde de i stället berätta att deras så kallade SF-stöd mellan 2003 och 2020 har ökat från 21 till 76 miljoner kronor. Det är en höjning med 260 procent, vilket är långt över snittet för anda förbund.

Så visst, alla vill ha mer. Särskilt efter pandemin. Men nog har det regnat skattepengar över fotbollen.

Vilka sporter ska finnas på din ort?

Fotboll är Sveriges populäraste sport och ska därför få högst anslag. Men skulle vi dela hela potten av skattepengar på antalet utövare blir skillnaden så gigantisk att småsporter inte kommer ha råd med några anställda, vilket får de redan stora sporterna att sluka de små. Så får det inte bli, det tycks alla överens om. Konflikten berör således inte att omfördelning måste ske, utan hur dyr solidariteten blir.

Fotbollen sa länge 25–30 miljoner kronor om året, men sanningen tycks vara närmare 15 – och då räknat från det där onormalt gynnsamma året för dem. Oavsett vilket är det inte pengar som går upp i rök utan sprids till andra idrotter som kämpar för att hålla sig över ytan. GP:s föredömliga genomgång visar att taket ger 52 sporter ökat stöd medan 19 får lägre anslag.

Jag förstår om det är rörigt. Varför ska du och jag ens bry oss om några miljoner hit och dit? Det är väl bara pampar som gläfser och roffar?

Jo, för i slutändan berör frågan vilka idrotter som ska finnas på din ort. När jag växte upp i Mullsjö släntrade alla ner till Gruveredsvallen för att spela fotboll. Var det kul stannade man, var det tråkigt slutade man med föreningsidrott. Mycket annat fanns inte att välja på.

För att ett förbund ska orka nå ut och erbjuda sin gren i annat än storstäderna behövs ledarutbildningar och konsulenter. Det behövs någon som kan ordna pröva på-dagar. Detta arbete betalas med pengarna som allt det här handlar om.

Klart att fotbollen skulle må bra av 15 miljoner till. Men cheerleadingen (två miljoner kronor mer med taket), skateboarden (1,7 miljoner extra), bangolfen (1,2 miljoner), klättringen (1 miljon) och skidskyttet (400 000) mår ännu bättre av att få dela på den potten. Mångfalden i svensk idrott tjänar på det.

Som att föreslå amputation av armen

Att hota med att lämna RF är drastiskt. Det skulle i ett första skede innebära att fotbollsföreningarna ute i landet blev av med alla statliga bidrag, däribland LOK-stödet som uppgår till 200 miljoner kronor. En sådan åtgärd är som att få ett sår på fingertoppen och föreslå amputation av armen.

Kanske hittar fotbollen en annan väg, kanske kan de få sitt stöd direkt av staten utan RF:s inblandning, men varför ens söka sig bort? Varför inte tillhöra den stolta demokratiska idrottsrörelsen utan undergräva den med fulmatte och dimridåer?

Jag vägrar tro att allt handlar om det här taket, för så radikala är inte de nya reglerna. Jag känner igen punkterad stolthet och revirpissande när jag ser det.

Karl-Erik Nilsson och Håkan Sjöstrand har rätt att kämpa för sin sak, deras förbund har säkert hål att fylla, men i det här fallet har de gått alldeles för långt i sin iver att få andra förbund att ge upp miljoner och skicka till dem. Vill de förändra kan de göra som alla andra och lämna en motion till nästa Riksidrottsmöte.

Till dess borde de lägga sig platt och be om ursäkt.

Lars-Åke Lagrell hade rodnat av skam om han hörde hur hans efterträdare höll på.

Följ ämnen i artikeln