Publicerad:

Svarar på kritiken: ”Förstår hur han känner”

Av: Mats Wennerholm

Publicerad:
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Förbundskapten Karin Torneklint förstår mycket av Fredrik Samuelssons kritik.

Men hon har ett annat sätt att räkna än Fredrik, som tyckte det var en skam och en besvikelse att bara EN person från Svenska Friidrottsförbundet var på plats i helgens mångkamps-SM.

– Ja, jag får det till fyra, inklusive mig själv, säger Karin Torneklint.

Bland de fyra ingick även Fredriks pappa och tränare Janne, nyss halvtidsanställd på mångkampens nystartade prestationscentum i Sollentuna. Ett projekt som drivs av Svenska Friidrottsförbundet i samarbete med Sollentuna kommun.

– Ja, han och Sofia Jäger blev anställda tre dagar tidigare. Även mångkampens förbundskapten Ulrik Mattisson var på plats, säger Torneklint.

– Men jag kan absolut hålla med om en del i kritiken. Jag förstår hur han känner det. Det var ganska avslaget, ja, till och med ganska mycket avslaget beroende på att tävlingarna låg där de låg. Men att de låg så tidigt var för att alla få en chans att kvala till VM i god tid.

Ska träffa Samuelsson

I de stora mästerskapen ingår mångkampen i huvudtävlingarna, men i Sverige ligger det utanför stora SM och har sitt eget mästerskap.

Det bidrar till att intresset blir ännu svalare.

– Vi hade en SM-utredning för något år sedan, men då var det ingen som föreslog att det skulle ingå. Det är nu efteråt det kommit lite synpunkter, säger Torneklint.

– Men jag ska träffa Fredrik och han får gärna vara med och påverka. Mångkampen är väldigt viktig för oss. Fredrik sitter ju även med i vårt aktivas råd där han kan lyfta de här frågorna.

1 av 3 | Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Har chans på VM

Fredrik Samuelsson är ännu inte klar för VM i Doha. Hans bästa kvalresultat är fortfarande de 8 165 poäng han gjorde i österrikiska Götzis förra året.

Kvalgränsen är 8 200 poäng.

Dessutom har Internationella Förbundet (IAAF) skurit ner antalet deltagare i tiokampen från 32 till 24 inför VM i Doha.

– Det kan han väl också uppfatta som diskrimerande, säger Torneklint.

Fredrik har fortfarande chansen att få en inbjudan till VM även om han inte skulle klara kvalgränsen. Han ligger och balanserar bland de sista av de 24 bästa just nu.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: