Colorado NHL-mästare – vann sjätte matchen

Publicerad 2022-06-27

Colorado vinner Stanley Cup efter att ha besegrat Tampa Bay med 2–1 i den sjätte matchen, och tar därmed hem finalserien med 4–2.

– Det är mer än 20 år av att drömma, önska och jobba för det, säger lagkapten Gabriel Landeskog som äntligen fick höja pokalen.

2016–2017 slutade Colorado som sista lag i ligan. Nu är laget krönta mästare i NHL. Lagkaptenen Gabriel Landeskog har varit en del av klubben sedan 2011, då han kom dit som 18-åring. Nu fick den 29-årige stockholmaren lyfta bucklan framför lagkamraterna. Alla år av drömmar och slit gav till sist utdelning.

I matchens slutminuter täckte han ett skott, och fick mer eller mindre krypa till båset.

– Det har äntligen burit frukt efter många galna år och sedan mycket hårt jobb. Men den här gruppen är bara fantastisk, säger han enligt Denver Post.

”Känns otroligt”

Match nummer sex blev ytterligare ett jämnt möte mellan finalkombatanterna. Steven Stamkos inledde målskyttet för hemmalaget Tampa Bay när matchen var närmare fyra minuter gammal.

I början av andra perioden kom kvitteringen, signerad Nathan MacKinnon, där Landeskog noterades för slutspelets elfte assist. MacKinnon klev i och med sitt trettonde mål upp i delad topp under slutspelet, tillsammans med Edmontons Evander Kane.

En halv period senare tog Colorado för första gången ledningen via Artturi Lehkonen, assisterad av MacKinnon.

– Det känns otroligt. Vi har en del tuffa år bakom oss, men allt det är överspelat nu. Vi slutade aldrig tro, säger han.

Bryter svit

Det blev också det avgörande målet, 2–1 höll sig matchen ut. När slutsignalen gick fylldes luften i Amalie Arena i Florida av kastade handskar och Darcy Kuemper i Coloradomålet visste knappt var han skulle ta vägen när han slet hjälmen av huvudet och omfamnades av segerrusiga lagkamrater.

Colorado är därmed Stanley Cup-mästare för första gången på 21 år, medan Tampa Bays-segersvit är bruten.

Colorado har varit dominanta i slutspelet, där laget vunnit sexton matcher och bara förlorat fyra, varav två mot de tidigare mästarna.