Sjöström: Jag är snabbare än någonsin

Publicerad 2015-11-04

VM-succé, sen frånvaro – men nu är Sjöström tillbaka i bassängen: Har haft mitt bästa läger någonsin

HELSINGBORG. Ni som tänkt utmana Sarah Sjöström på OS i Rio är härmed varnade.

Efter tre månader utan större tävlingar är 22-åringen i dag tillbaka med något som borde skrämma mer än era världscupspoäng och prispengar.

På tester har svenskan slagit alla sina tidigare resultat.

– Jag har just haft mitt bästa läger någonsin, säger hon.

Sarah Sjöström har varit borta.

I början av augusti flög 22-åringen hem från Kazan med fem VM-medaljer i bagaget, sedan dess har hon knappt synts till. Världscupen har börjat, tre månader har förflutit, och nu slutar snart världscupen utan att den svenska fjärilsfantomen har deltagit.

Var håller hon hus?

Det korta svaret är att Sarah Sjöström står framför mig vid bassängen i Filborna Arena i Helsingborg.

Det långa är att en månads ledighet har följts upp av höghöjdsläger i spanska Sierra Nevada. Väl hemkommen fortsatte hon att träna i Stockholm. Prischeckarna i världscupen lämnade hon åt Katinka Hosszú, Jeanette Ottesen, Missy Franklin och de andra.

I Helsingborg gör hon sin första större tävling efter VM. Det är trångt i bassängen en dag före svenska mästerskapen, stimmigt och plaskigt, men lokalens ende världsstjärna glider ostört igenom sina längder, drar på kläderna och stannar för en pratstund med droppar glimmande i håret.

– Världscupen passar inte in i vår planering. Vi ville åka på höghöjdslägret den här säsongen och de mest intressanta tävlingarna är nu i Doha (2–3 november) och Dubai (6–7 november), men de krockar med SM. Och man måste ställa upp för klubben lite, säger Sarah.

”Har gnetat på bra”

Varför känns det viktigt?

– För att jag vill ställa upp för min klubb, för Södertörn.

Sedelbuntarna är rejälare i Doha.

– Ja, men pengar är inte prioriterat just nu.

Hur var det att vara komma i gång efter uppehållet?

– Man undrar om man någonsin kan komma i gång igen efter att ha varit ledig. Det brukar vara ganska kämpigt. Man tappar lite.

Vilka resultat förväntar du dig här på SM?

– Jag hoppas få lite snabba lopp. Vi har gnetat på bra ett tag så det är dags att få upp farten.

Har du farten i dig?

– Ja, det känns verkligen som att jag har kommit i gång igen. Jag hade mitt bästa läger någonsin i Sierra Nevada, jag tränade på riktigt bra och lyckades klara av den hårda träningen utan att bli sjuk.

Hur hårt körde ni?

– Ungefär fyra timmar i vattnet per dag, sedan en timme landträning. Under gnetperioden är det långa serier man kör, kanske 2 000–3 000 meter i högt tempo med lite vila.

Och hur vet du att lägret gick så bra? Kan inte känslan på höjd vara förrädisk?

– Simning är mätbart. Om man gör snabba tider tränar man bra. Man kan jämföra med vad man har gjort tidigare och ser man att det är snabbare nu är det bra.

Men bäst någonsin?

– Ja. Jag är i väldigt bra form. Och jag lyckades klara av riktigt tuffa pass som har varit kämpiga tidigare.

Pulveriserade rekordet

Det är värt att stanna upp en sekund, suga på hennes uttalanden. 

Resultaten hon hänvisar till är inte på hela lopp, utan mätta på specifika sträckor i bassängen. De förtäljer inte vad hon kan göra på 100 meter fjäril eller 200 frisim med tävlingsdräkt på. Men vi ska också minnas att Sarah Sjöström inte är någon skrytfia. Där friidrottare och boxare ibland trumfar varandra i egenkärlek och rekordlöften har Sjöström gjort till dygd att tona ner förväntningar.

Ta 2014 som exempel. Sjöströms sommar och höst hade varit en enda segeryra med världsrekordsslakter och guldmedaljer. Ändå baissade hon sina chanser inför kortbane-VM i december. Farten saknades. Formen var tveksam.

På fem dagar skrapade svenskan ihop tre guld och ett silver. Fransyskan Diane Bui Duyets fem år gamla världsrekord på 100 meter fjäril var pulveriserat med en halv sekund. Om en tvivlande Sarah var så dominant, hur bra är då en självsäker Sarah?

”Är mer harmonisk”

Förbundskapten Ulrika Sandmark är spänd på svaret.

– Sierra Nevada var det bästa lägret hon har gjort. Sarah verkar vara mer harmonisk, säger Sandmark.

Vad förväntar du dig här i Helsingborg?

– Hon har inte kört mycket fart, så SM kommer att vara som fartträning. Fokus det här året ligger på kortbane-EM i december, men förra året simmade hon väldigt, väldigt bra på hösten. Kan hon upprepa det i år vore det fantastiskt.

Sarah Sjöströms SM börjar i dag med paraddistansen hundra meter fjäril. Hon hoppas kunna visa ”någon slags speed”, och följdfrågan är givetvis vad det betyder.

Det rimliga är att chocktiderna får vänta till EM i december och OS nästa sommar. Men med tanke på allt orimligt som Sjöström redan presterat kan hon kanske redan nu, tävlingsovanan till trots, attackera sitt eget världsrekord på 54,61.

Sarah Sjöström ler.

– Ofta när jag kommer till mästerskap tänker jag att nej, det kommer inte gå så snabbt. Nu hoppas jag simma hyfsat snabbt. Det kan vara allt från 54,5 till 57,5. Det ska bli spännande att se.

Sjöströms väg till Rio

4–8 november: Kortbane-SM i Helsingborg.

2–6 december: Kortbane-EM i Israel. Sjöström deltar i fyra individuella distanser och troligen två lagkapper.

Våren 2016: ”Inte mer än vanligt, kanske fem tävlingar, kanske lite mer”.

6–13 augusti 2016: OS i Rio de Janeiro.

Helt borta har Sjöström inte varit i höst. Så här var det att...

... vara med i SVT-programmet ”Robins”:

– Det var jätteroligt att vara med där och visa att man inte ­bara är en simmare utan en person också.

... vara en av hundra kända svenskar i #jagdelar, DN:s upprop mot främlingsfientlighet:

– Jag ville stötta för man måste visa var man står. Man får göra det man kan för att påverka på ett positivt sätt.

Följ ämnen i artikeln