OS-program Sotji – dag för dag

Uppdaterad 2014-02-17 | Publicerad 2013-11-07

Hela schemat inför OS i Sotji 2014

HISTORISK SEGER Tre Kronor har precis besegrat Finland i OS-finalen i Turin 2006 efter bland annat Nicklas Lidström klassiska mål, framspelad av Foppa och Sudden. Målet betydde inte bara ett OS-guld – utan starten på en ny svensk era.

Den 7 februari invigs det 22:a olympiska vinterspelen.

Här är alla hålltider under mästerskapet i Sotji, Ryssland.

Kolla in när svenska medaljhoppen tävlar och när alla andra höjdare avgörs.

FREDAG 21 FEBRUARI

08.45 Freestyle

Rosa Khutor Extreme Park

Damer, skicross, kval.

Svenska deltagare: Anna Holmlund, Sandra Näslund.

Så går det till: 32 deltagare. Fyra skidåkare startar gemensamt och skall ta sig genom en bana som kan liknas vid en motorcross bana i en utförsbacke för att korsa mållinjen först. Två åkare åker ut vid varje åk och i slutändan står tävlingens fyra bästa åkare på start i finalen kl 10.30.

09.30 Curling

Ice Cube Curling Center

Herrar: Bronsmatch.

Eventuella svenska deltagare: Niklas Edin, Fredrik Lindberg, Viktor Kjäll och Sebastian Kraupp.

Så går det till: Här möts förlorarna från semifinalerna.

10.30 FREESTYLE

Damer, skicross, finalpass.

Ev svenska deltagare: Anna Holmlund, Sandra Näslund.

Så går det till: Fyra skidåkare startar gemensamt och skall ta sig genom en bana som kan liknas vid en motorcross bana i en utförsbacke för att korsa mållinjen först. Två åkare åker ut vid varje åk och i slutändan står tävlingens fyra bästa åkare på start i finalen.

VM 2013:

1) Fanny Smith, Schweiz

2) Marielle Thompson, Kanada

3) Ophélie David, Frankrike

Sandra Näslund slogs ut i kvartsfinalen.

Herrar: Semifinal 1

Eventuella svensk deltagare: Tre Kronor.

Så går det till: Segrande lag går till final.  Vid ett oavgjort resultat spelar man max 10 minuter sudden death, om ett lag gör mål så är matchen över. Är matchen fortfarande oavgjord efter de tio minuterna blir det straffar (Game Winning Shots). Tre spelare från varje lag skjuter var sin straff, lagen turas om. Om det fortfarande är oavgjort så fortsätter man att skjuta varsin straff till ett av lagen missar och matchen är avgjord.

13.45 Alpint

Rosa Khutor Alpine Center

Damer, slalom, åk 1.

Svenska deltagare: Frida Hansdotter, Maria Pietilä Holmner, Kajsa Kling.

Så går det till: Två slalomåk. Resultatet av de båda läggs samman. Snabbast ner vinner, i det andra åket är det omvänd startordning som gäller, det vill säga, snabbast i det första åket startar sist. Åk två avgörs klockan 17.15.

14.30 Skridsko

Adler Arena Skating Center

Dam/herr, lagtempo, kval.

Så går det till: Tre deltagare per nation, två lag möter varandra i kvartsfinalerna och segrande lag går vidare till semifinal. Förlorande lag tävlar om placeringar.

14.30 CURLING

Herrar: Final.

15.30 SKIDSKYTTE

Laura Cross-country Ski & Biathlon Center

Damer, stafett 4 x 6 km.

Så går det till: Fyra deltagare per lag, det är två skjutstationer per åkare (först liggande och sedan stående) varje miss ger en straffrunda. Alla lagen startar samtidigt.

Damer, slalom, åk 2.

Ev svenska deltagare: Frida Hansdotter, Maria Pietilä-Holmner, Kajsa Kling.

Så går det till: Två slalomåk. Resultaten av de båda läggs samman. Snabbast ner vinner, i det andra åket är det omvänd startordning som gäller, det vill säga, snabbast i det första åket startar sist.

Iceberg Skating Palace

Herrar 500 m, 5 000 m stafett, damer 1 000 m, FINALPASS.

Herrar 500 m

Världsrekord: John Celski, USA, 2012, 39,937.

Svenskt rekord: Martin Johansson, 2001, 42,572.

Så går det till: Fyra åkare i varje heat, de två främsta i varje heat går vidare till nästa omgång.

5 000 m stafett

Världsrekord: Kanada (M Gilday, C Hamelin, F Hamelin, O Jean), 2012, 6.30,958.

Svenskt rekord: SK Skrinnaren, 1997, 7.23,6.

Damer 1 000 m

Världsrekord: Suk-Hee Shim, Sydkorea, 2012, 1.26,661.

Svenskt rekord: Ranya Ezzi, 20134, 1.33,861.

Eventuell svensk deltagare: Tre Kronor.

Så går det till: Segrande lag går till final. Vid ett oavgjort resultat spelar man max 10 minuter sudden death, om ett lag gör mål så är  matchen över. Är matchen fortfarande oavgjord efter de tio minuterna blir det straffar (Game Winning Shots). Tre spelare från varje lag skjuter var sin straff, lagen turas om. Om det fortfarande är oavgjort så fortsätter man att skjuta varsin straff till ett av lagen missar och matchen är avgjord.

LÖRDAG 22 FEBRUARI

06.15 Snowboard

Dam/herr, parallellslalom kval.

Så går det till: OS-debut i Sotji. Här gör två åkare upp i två åk och den snabbaste går vidare till nästa runda. En bana består av ca 25 portar som har ett avstånd mellan sig om 10–14 meter. Placeringen i kvalet avgör vem man för möta i åttondelsfinalen som sedan följer en stege heat för heat fram till finalen, 1 från kvalet möter 16 från kvalet. 32 åkare deltar i kvalet, 16 går vidare till finalpasset.

Damer, 30 km fristil ­masstart.

Eventuella svenska deltagare:  Charlotte Kalla, Ida Ingemarsdotter, Anna Haag, Emma Wikén, Sara Lindborg, Hanna Erikson, Stina Nilsson, Britta Johansson Norgren.

Så går det till: Alla startar samtidigt. Först i mål vinner, fristil. Vid senaste OS och VM tävlade man i klassisk stil.

 Herrar, slalom, åk 1.

Ev svenska deltagare: Mattias Hargin, André Myhrer.

Så går det till: Två åk, resultatet räknas samman, snabbast vinner. I det andra åket tillämpas omvänd startordning. Andra åket startar kl 17.15.

14.30 SKRIDSKO

 Dam/herr, lagtempo finalpass.

Så går det till: Tre deltagare per lag, lagen möts i direkta matcher och det inleds med kvartsfinaler. Segrande lag går vidare till nästa omgång.

Världsrekord: Kanada (K Groves, C Nesbitt, B Schussler), 2009, 2.55,79

Svenskt rekord: Sofia Albertsson, Sara Andersson, Marita Johansson, 2005, 3.12,46.

Herrar, stafett 4 x 7,5 km.

Svenska deltagare: Carl Johan Bergman, Tobias Arwidson, Björn Ferry, Fredrik Lindström.

VM 2013:

1) Norge

3) Tyskland

11) Sverige (Bergman, Ferry, ­Arwidsson, Lindström)

OS 2010:

1) Norge

2) Österrike

3) Ryssland

4) Sverige (Lindström, Bergman, Nilsson, Ferry)

16.00 Ishockey

Så går det till: Vid ett oavgjort resultat spelar man max 10 minuter sudden death, om ett lag gör mål så är matchen över. Är matchen fortfarande oavgjord efter de tio minuterna blir det straffar (Game Winning Shots). Tre spelare från varje lag skjuter var sin straff, lagen turas om. Om det fortfarande är oavgjort så fortsätter man att skjuta varsin straff till ett av lagen missar och matchen är avgjord.

Herrar, slalom, åk 2.

Svensk deltagare: Mattias Hargin, André Myhrer.