Aregawi har testat positivt för dopning

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Svenskstjärnan riskerar lång avstängning

1 av 2

Hon är redan i blåsväder för att ha lämnat felaktiga uppgifter vid ansökan om sitt svenska medborgarskap.

Nu kommer nästa bomb: Abeba Aregawi har testat positivt för dopning.

– Jag tänkte nog ungefär så här: nu får det fan vara nog, säger generalsekreteraren Stefan Olsson.

Stefan Olsson, generalsekreterare.
Stefan Olsson, generalsekreterare.

Abeba Aregawi, 25, har sedan hon blev svensk medborgare 2012 varit en av Sveriges största friidrottsstjärnor. VM-guld på 1500 meter både inne och ute samt inomhus EM-guld och EM-silver utomhus har gjort henne till ett av Sveriges största guldhopp inför OS i Rio i sommar.

”Man blir förbannad”

Men tiden som svensk landslagsstjärna har också varit väldigt turbulent. 2014 framkom det att hon under ett knappt år ljugit om sin skilsmässa med sin svenske make Henok Weldegebriel. Och så sent som i helgen avslöjade Expressen att Abeba Aregawi, i en skatteutredning, berättat att hon uppgett felaktiga uppgifter för Migrationsverket när hon ansökte om svenskt medborgarskap.

Därför beslutade också Aregawis klubb Hammarby om att kalla till ett extrainsatt styrelsemöte i veckan för att diskutera uppgifterna.

Men nu kommer en än allvarligare skandal.

Löparstjärnan har fastnat i ett dopningstest och är avstängd under utredning. Enligt Sportbladets uppgifter gjordes testet, ett urinprov, i januari i år och friidrottsförbundet fick beskedet om det positiva testet för ett par veckor sedan. Enligt Åke Andrén-Sandberg, medicinsk expert i Riksidrottsförbundets Dopingkommission, visar Abeba Aregawis A-prov spår av den förbjudna substansen meldonium.

Generalsekreterare Stefan Olsson berättar om känslan när chockbeskedet kom.

”Vill ha ytterligare information”

– Jag tänkte nog ungefär så här: nu får det fan vara nog. Någonstans är det här är en förstärkning av besvikelse, förtvivlan, irritation och att man blir förbannad, säger han.

Vad menar du när du säger att det ”får fan vara nog”?

– Vi har ändå haft tre fall är under ett och ett halvt år och jag tycker vi har jobbat hårt och aktivt med de här frågorna – ändå räcker det inte.

Vad säger Abeba Aregawi själv?

– Jag har inte haft kontakt själv, men hon har accepterat en provisorisk avstängning men hon vill ha b-provet analyserat och det innebär att hon vill ha ytterligare information.

Det här är inte första gången Abeba är i blåsväder, men Stefan Olsson är tydlig med att det här är absolut värst.

– Det har mer handlat om förtroendekapital som naggats i kanten, men visar det här sig stämma så är det helt kört i botten.

Avstängd i väntan på b-provsanalys

Abeba Aregawi kommer från en skadedrabbad fjolårssäsong där hon bytte tränare två gånger innan hon inför årets säsong valde att återgå till holländske coachen Bram Som. Planen var att tävla på hemmaplan i Globen i februari och sedan springa inhomus-VM i Portland senare i mars. Men med bara en knapp vecka till Globengalan meddelade Aregawis management att hon tvingades ställa in på grund av en skada. Nu talar mycket för att OS-hoppets frånvaro blir betydligt längre än så. Skulle hon bli avstängd har förbundet tagit beslut om att man kan fördubbla avstängningen från landslagssammanhang. Stefan Olsson tror inte att Abeba Aregawi kan göra fler landslagsframträdanden om avstängningen blir verklighet.

– Just nu har jag väldigt svårt att se det.

Är det här det värsta du varit med om under din tid som förbundskapten och förbundsanställd?

– Ja det måste jag säga. Det är det tuffaste jag har varit med om, säger Stefan Olsson.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN