Svenskan slutade på 16:e plats: ”Det var lite segt i dag”

Charlotte Kalla gjorde comeback i världseliten.

Resultatet: En 16:e plats.

– Jag kände redan i den andra backen att det här inte var min dag, säger hon.

Virpi Kuitunen.

Charlotte Kalla blev svenska folkets älskling när hon bragdartat hämtade in Virpi Kuitunens jätteförsprång och vann Tour de Ski-avslutningen i Val di Fiemme den 6 januari.

Men sedan dess har Kalla haft problem med sjukdom. Inför dagens världscuptävling över 10 km klassiskt i estniska Otepää visste hon inte riktigt var hon stod formmässigt då hennes enda tävliing senaste månaden var DM i Vemdalen.

Svaret blev: Inte speciellt bra.

– Det var knepigt och vått före. Det är inte så ofta man måste saxa under så långa sträckor, säger Kalla till Radiosporten.

Långt efter

Kalla fick en svag start i Otepää och vid 2,3 kilometer låg hon på 15:e plats, drygt 17 sekunder bakom ledaren Astrid Jacobsen, Norge. Kalla höll sedan vid varje mellantid en placering kring 15-20:e plats, men tappade successivt tid till täten.

Efter halva loppet skiljde 26 sekunder fram till totalledaren Virpi Kuitunen – en differens som vid målgång hade utökats till en minut och sex sekunder.

109 poängs försprång

– Jag kände redan i den andra backen att det här inte var min dag. Jag var tvungen att hålla igen lite för att orka hela vägen, säger Kalla till Radiosporten.

– Jag trodde jag skulle kunna pressa mig lite mer. Det var lite segt i dag.

Kuitunens världscupseger var hennes 16:e i karriären. Före dagens tävling ledde finländskan den totala världscupen med 819 poäng före Kalla med 795. Nu drygade Kuitunen ut ledningen och är 109 poäng före Kalla.

Övriga svenska placeringar: Maria Rydqvist (26:a), Anna Hansson (28:a), Sofia Bleckur (29:a) och Anna Simberg (33:a).