Emma Wikén petas ur landslaget

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: BILDBYRÅN NORWAY

Nya landslaget i skidor är presenterat

Bland de som petas ur A-landslaget finns OS-guldmedaljören och bragdguldvinnaren Emma Wikén.

– Emma har stagnerat lite, säger Rikard Grip.

I dag presenterade landslagschef Rikard Grip det nya landslaget till nästa år.

Och landslaget organiserar om sin verksamhet en hel del. A-landslaget bantas från tio åkare på dam- och herrsidan till sju och där under skapas ett utvecklingslandslag som heter Team Bauhaus. Där ingår sju herrar och sju damer som ska vara med på gemensamma läger tillsammans under sommarträningen.

Av de som petas helt finns tidigare juniorvärldsmästaren Sofia Henriksson och OS-guldmedaljören Emma Wikén.

– Emma har stagnerat lite i sin utveckling, hon har varit på en nivå där hon inte kommit tillbaka till den kapacitet hon har haft tidigare så nu har vi gett den platsen till någon annan, säger landslagschef Rikard Grip.

Vann bragdguldet

Emma Wikén slog igenom på allvar säsongen 2012/13 när hon först gjorde flera starka insatser i Tour de Ski och sedan tog en plats i det stafettlag som vann silver på VM i Val di Fiemme.

Det var också i just stafett som Emma Wikéns bästa insats i landslagsdressen kom i Sotji-OS. Hon gjorde en stark andrasträcka i laget som, efter Charlotte Kallas monsterslutsträcka, räckte till OS-guld.

Ett guld som också belönades med bragdguldet.

Därefter har Wikén kämpat med att nå samma höjder och hon har konsekvent petats ur mästerskaps-stafetterna som varit aktuella. Efter en svag säsong i år där en 14:e plats totalt i Tour de Ski var bästa prestationen petades hon först från OS-truppen och nu alltså också från landslagets elitträningsgrupp.

Emma Wikén kommer dock fortsätta sin satsning.

– Ja hon kommer fortsätta.

– Hon känner sig motiverad och inser själv kanske att bästa miljön kan vara en annan, att hon behöver förändring, säger RIkard Grip.

Publicerad:

LÄS VIDARE