Straffmissar kostade ett svenskt VM-guld

Publicerad 2014-02-02

”De pallar inte trycket”

Ryssland försvarade sin position som världsmästare – efter att nerverna spelat svenskarna ett spratt i VM-finalen.

Två straffmissar kostade ett svenskt guld i Irkutsk.

– De pallar inte trycket, säger TV4:s expertkommentator Pelle Fosshaug.

Trots att Sverige fick en drömstart i VM-finalen i Sibirien med ett tidigt ledningsmål av Daniel Berlin efter hörna blev finalen en smärtsam påminnelse från chocken i Vänersborg i fjol.

Då vände ryssarna och tog över.

Matchutvecklingen på Trud-stadion i Irkutsk skulle bli identisk.
Bara minuten efter kvitterade ryssarna och innan första halvlek var över inför en fanatisk hemmapublik ordnade Sergej Lomanov Jr ett ryskt 2-1-läge.

”Ryssland ser fruktansvärt starka ut”

– Det är för få spelare som deltar i spelet. Det för mycket Berlin och för lite Hellmyrs. Övriga spelare får inte tag i spelet. Fler måste våga och spela enklare, ett rakare spel. Ryssland är grymt, de ser fruktansvärt starka ut, säger expertkommentatorn Pelle Fosshaug i TV4.

Då kom de blågula straffnerverna fram i svinkylan.

Christoffer Edlund fick en kanonchans att kvittera – men fick inte någon ordentlig träff på bollen och sköt snöpligt utanför.

– Ryssarna är fantastiskt bra. Man har varit med om så många ryssmatcher i Sibirien, så straffen var ett psykologiskt brejk. Den hade vi behövt sätta, säger förre förbundskaptenen Kenth Hultqvist i pausen.

Nilsson sköt över

Visserligen skulle Patrik Nilsson kvittera direkt i andra halvlek när han knackade in 2-2 bakom Roman Chernykh, men efter dryga timmen tog Ryssland återigen ledningen när Evgeny Ivanushkin rullade in bollen mellan benen på Anders Svensson.

I det läget var Sverige rejält tillbakatryckt, men gavs en gyllene chans i 73:e minuten att komma tillbaka – trots allt.

Men då kom andra straffmissen. Patrik Nilsson sköt högt, högt över och den svenska guldchansen rann i väg.

– De pallar inte trycket, säger Pelle Fosshaug och fortsätter:

– Missar man två straffar vinner man ingen VM-final mot Ryssland i 22 graders kyla.