Sverige vann gruppfinalen mot Norge

Uppdaterad 2018-10-19 | Publicerad 2017-12-08

BIETIGHEIM-BISSINGEN. På förhand såg norskorna ut att bli för tuffa.

Men Sverige vann till slut gruppfinalen – den första segern mot grannlandet på sju år.

– Vi tog ner dem på jorden i andra, säger Sabina Jacobsen.

Sverige fick något av en drömstart med tanke på att det var Norge man mötte.

De flesta av Norges motståndare i VM har ju vikt ner sig nästan direkt.

– Det kändes som VM var över efter första matchen. Nu står vi här som etta, säger Bella Gulldén efter den första segern mot grannlandet på sju år.

Svenskorna fick hål på den fruktade norska målvakten Kari Grimsbø direkt medan Johanna Bundsen räddade några skott i början.

Sverige försökte möta Norge med deras eget vapen: fart, även om man knappt fick till några kontringar mot Norges blixtrande hemspring.

Men i målfabrikationen lyckades Sverige inte rycka utan lagen följdes åt även om blågult hade ledningen med ett mål efter en kvart.

Vansinnigt tempo

Efter drygt 20 minuter gjorde Norge ett litet ryck och hade 18–14 innan Sverige reducerade till 18–16 före paus.

De båda målvakterna tog cirka 30 procent av skotten i första halvlek trots att lagen gjorde 34 mål tillsammans. Det vittnar om vilket smått vansinnigt tempo första halvlek spelades i (och att försvaren inte var jättetäta).

Sverige fick en drömstart på andra halvlek när Bundsen spikade igen och man kunde ta ledningen med 19–18 när tempot knappast saktades ner.

”Revansch att utkräva”

Lagen följdes åt till mitten av halvleken när Katrine Lunde, som bytt av Grimsbø i paus, började rädda och inbytte veteranstjärnan Heidi Løke kom till på linjen. Då kunde Norge gå ifrån till 27–24 och många trodde nog att det var det matchavgörande rycket. Men Sverige kom ikapp och förbi när Johanna Westberg smällde dit 29–28 efter 54 minuter. Norgs Stine Oftedal drog en straff i ribban och Hanna Blomstrand kunde göra 30–28. Då småkokade hallen där många ville se guldfavoriten Norge falla och till slut vann man med 31–28 .

– Det är en lagvinst, alla bidrog, säger Bundsen.

– Jag fick fantastisk hjälp av försvaret. De slet oerhört.

Nu väntar Slovenien i åttondelsfinalen på söndag. Något av en drömlottning men så har ju Sverige också vunnit grupp A.