Wada: IAAF kan inte har varit ovetande

Publicerad 2016-01-14

”Seb Coe kan inte ha varit ovetande”

Första delen tvingade IAAF att stänga av Ryssland från allt tävlande.

I dag släpptes del två av Wada-kommissionens granskning och den avslöjar utbredd korruption och utpressning i IAAF:s yttersta maktskikt.

– Det är dags för reform, inte för förnekelse i IAAF, säger kommissionens Richard McLaren.

Det var den nionde november som Wada-kommissionens ordförande Dick Pound senast kallade till presskonferens. Då avslöjades en systematisk dopning så allvarlig att IAAF tvingades stänga av det ryska friidrottsförbundet från allt tävlande.

Redan då aviserades det att det fanns mer skandaler under uppsegling. Uppgifter om korruption i den absoluta toppen av IAAF där före detta ordföranden Lamine Diack, tillsammans med sina närmaste män, ska ha dolt dopningsavslöjanden mot kontanta betalningar och tagit emot mutor för egna politiska syften läckt fram. Wada har inväntat den franska åklagarmyndighetens arbete men i dag, vid en presskonferens i München, lade man alla fynd på bordet inför ögonen på hela den samlade världspressen och IAAF:s nyvalde ordföranden Sebastian Coe.

”Kan inte ha varit omedvetna”

Just Seb Coes vetskap om vad som hänt i den ledningsgrupp, där britten själv var vice ordförande under Lamine Diack, har varit en het diskussionsfråga sedan första rapporten släpptes. Och enligt Wada-kommissionen finns det skäl att misstro Coes uttalanden om att han inte känt till korruptionen och hemlighållandet av dopningsresultat.

”De kan inte ha varit omedvetna”, skriver Wada i sin rapport.

Ordföranden Dick Pound var besviken på IAAF:

– Vi är besvärade av IAAF:s ovillighet att ta ansvar för de här händelserna.

Men menade att Sebastian Coe mycket väl kan leda vidare förbundet:

– Det behövs ett starkt ledarskap och jag kan inte tänka mig någon bättre än Lord Coe, säger han.

”Toppen på ett isberg”

I rapporten fokuserar ett avsnitt på den utpressning som skett gentemot aktiva som dopat sig men hemlighållits av IAAF:s yttersta ledning. Där var sedan tidigare ryska maratonlöperskan Lilija Sjobukova känd men i rapporten kommer det också fram att turkiska OS-mästarinnan på 1500 meter, Asli Alptekin, pressats på drygt 300 000 kronor efter OS för att IAAF:s ledning inte skulle avslöja henne.

– Det här är två namn, men det kan mycket väl bara vara toppen på ett isberg, säger Wada-kommissionens Richard McLaren.

Enligt TT tar rapporten också ställning för att ansökningsprocessen till VM 2021, där Eugene fick mästerskapet utan att Göteborg fick chansen att lägga fram sitt bud, bör tas om.