Petades till VM – nu tog Johannesson revansch

Publicerad 2023-04-27

KRISTIANSTAD. Peter Johannesson petades till hemma-VM.

I kväll visade han att han vill ha tillbaka platsen i landslaget.

Målvakten storspelade i segern mot Tyskland och nu kan Sverige vinna Euro Cup även vid förlust mot Danmark.

Peter Johannesson var andremålvakt bakom Andreas Palicka när Sverige tog EM-guld 2022.

Men när Mikael Appelgren kom tillbaka i landslaget inför hemma-VM i år petades Johannesson och Palicka, Appelgren och Tobias Thulin bildade målvaktstrio i VM.

När Euro Cup nu ska avgöras i april och Palicka och Appelgren vilas/ställs över av Glenn Solberg har Johannesson tagits in i värmen igen. Han och Thulin skulle utgöra duo men efter att den sistnämnde blivit sjuk fick Fabian Norsten kliva in i stället.

Höll nollan i sex minuter

Men det var Johannesson som startade i kväll mot Tyskland och det var helt rätt val.

För 30-åringen spelade briljant från start och såg till att Sverige i praktiken kunde avgöra matchen redan i första halvlek inför ett i princip fullsatt Kristianstad Arena (4716 åskådare).

Johannesson höll nollan under sex minuter när Sverige kunde rycka från 4-3 till 8–3 och släppte bara in totalt åtta mål i första halvlek (16–8 i paus). Försprånget kunde varit ännu större för man ska veta att Andreas Wolff i Tysklands mål också var bra.

Men Sverige straffade de tyska misstagen hårt med snabba kontringar samtidigt som Jim Gottfridsson visade upp en härlig spelglädje första kvarten i sin comeback i landslaget efter handskadan i VM.

Johannesson ville inte prata om revansch för petningen.

– Nej, så tänker jag absolut inte. Vi har så många duktiga målvakter i Sverige. Man får vara glad för de chanser man får. Spela i landslaget är ett privilegium, säger han.

Du tog väl verkligen chansen i dag?

– Det är jätteroligt att få till det när man får chansen.

Hemmaspelaren fick störst jubel

Noteras ska att landslagsdebutanten Jonathan Svensson från Ystads IF gjorde mål redan efter några minuter på planen (och ett till i slutminuten).

Men störst jubel i arenan fick en annan debutant, hemmaspelaren Ludvig Jurmala Åström, när han släpptes in på planen med 2,5 minuter kvar.

Då hade Johannesson klivit av sedan tio minuter och ersatts i mål av Norsten, som också gjorde en fin insats.

Det kan bli en hård kamp om målvaktsplatserna till EM i januari i just Tyskland.

– Klart man vill vara med. Men det är bara roligt för svensk handboll att det ser ut så.

Avslutar mot Danmark

Sverige vann med 32–23 till slut och det här var andra gången på några månader som man avfärdade VM-femman Tyskland ganska enkelt. Den här gången utan spelare som Niclas Ekberg, Eric Johansson, Oscar Bergendahl och Lucas Pellas (och nämnda målvakterna).

Segern innebär att Sverige, som har full pott, nu har råd att förlora avslutningen av Euro Cup mot Danmark i Danmark i den troliga gruppfinalen på lördag med ett mål och ändå stå som slutsegrare i turneringen även om danskarna slår Spanien senare i kväll. Det är nämligen inbördes möten som gäller och Sverige vann med 34–32 i höstas.