Home svit home, Hammarby

Uppdaterad 2018-08-20 | Publicerad 2008-02-29

Tog sin 15:e raka hemmaseger – klart för SM-semifinal

Sex finaler. Lika många förluster.

Men efter 6–5 mot Villa i fredagens avgörande kvartsfinal lever drömmen om en ny guldchans för Hammarbys bandyherrar.

– I maj drog vi igång med åtta spelare. Då hade jag svårt att tro att vi skulle få ihop ett lag och ens nå en kvalplats, säger Hammarbys assisterande tränare Peter Rönnqvist efter matchen.

Men trots tunga spelarförluster och frågetecken kring ekonomin vägrar Hammarby ge upp hoppet om ett SM-guld. Laget förlorade den första matchen borta mot Villa, men hemmaseger 14 och 15 i den långa raden av hemmaviktorior gör att laget är klart för semifinal.

Lagets spelande tränare, 43-årige Stefan ”Lillis” Jonsson, inledde målskyttet efter åtta minuter på hörna. Blott minuten senare ökade Lars Karlsson på till 2–0.

Straffmiss – och mål

Bortalaget reducerade genom Johan Andersson och hade chans att kvittera på straff efter knappt en halvtimme. Hammarbys formtoppade målvakt Patrik Nordgaard gick rätt och i det efterföljande anfallet fick Hammarby straff. Hammarbys skyttekung David Karlsson gjorde 3–1.

När David Elfving gjorde 5–2 såg det ut som att Hammarbys supporterskara kunde andas ut, men Hammarby, tappade ledningar och spruckna drömmar är bekanta med varandra. En oroskänsla spred sig när Villa reducerade två gånger om i inledningen av andra halvlek.

Då gjorde skyttekungen David Karlsson sitt andra mål och trots ytterligare ett Villa-mål var bortalaget aldrig nära att kvittera.

– Vi höll i bollen väldigt mycket i slutet på andra halvlek. Sista kvarten blev Villas spelare oerhört trötta och orkade inte riktigt anfalla.

Svår semifinal

Hammarbys slutspelsfacit under 2000-talet imponerar. Fram till finalen, bör tilläggas. Det har blivit sex bittra finalförluster, senast 3–4 mot Edsbyn i fjol.

Semifinalerna avgörs i bäst av fem matcher och Hammarby inleder hemma mot Sandviken på söndag. Stockholmslagets assisterande tränare Peter Rönnqvist hoppas på 16:e raka, men gör allt för att sätta press på seriesegraren.

– Ingenting talar för oss. Vi möter ett lag med Patrik Nilsson som har gjort 100 mål. Ingen av våra spelare har ju ens gjort hälften.