”Sen får man höra att ’du är skitdålig’”

Publicerad 2015-08-09

Stenhård drillning av ökände australiske tränaren tog Michelle Coleman till världstoppen

Har fått slita ”Micha” har  tillbringat månader i Australien under legendariske demontränaren Denis Cotterell.

KAZAN. Först Europatoppen, sedan världstoppen.

Michelle Coleman har försökt ta sig dit via tidiga morgnar, smärta – och stenhårda sågningar.

– Det är tufft, man har svettats och kämpat och kört, sen får man höra att ”du är skitdålig”, säger hon till Sportbladet.

Denis Cotterell.

Det har gått ett år sedan Michelle Coleman slog igenom i frisimseliten under EM i Berlin, i kväll leder hon det svenska laget ut med att simma ryggsimssträckan i finalen på 4x100 meter medley.

– Det vore jättekul om jag kom under minuten. Och det vore ganska bra om jag gjorde det i kväll, säger hon.

Men vägen till VM-finaler har inte varit rak för Coleman.

”Micha” har slagits mot svåra axelskador, hon har haft motgångar – och för att komma vidare har hon tillbringat månader i Australien under legendariske demontränaren Denis Cotterell.

Ökänd tränare

I år bytte hon svensk sommar mot australisk vinter och råa morgonpass.

– Det funkar superbra, men nu var det i och för sig kallt. Vi hoppade i halvsex på morgonen, det var mörkt, vissa morgnar var det åtta grader och vi simmade utomhus. Det var inte alls behagligt.

Tränaren Denis Cotterell är specialiserad på att träna simmare mot längre distanser, framför allt har han lett kinesiske superstjärnan Sun Yang till både OS- och VM-guld. Cotterell är ökänd för att ha bestraffat unga simmare med att säga åt dem att simma tusen meter fjärilsim på träning.

– Grejen är att ungen inte simmar tusen meter, utan man tar upp dem efter 200, 300, 400 meter. Man säger att de ska simma tusen, låter dem tänka på det, och sedan avbryter man, har han sagt till australiska Daily Telegraph.

Är han en hårding?

– Ja, han är väldigt… ärlig, säger Michelle Coleman.

– Jag har kommit undan det mesta, han har inte skällt ut mig lika mycket som de andra. Men jag har sett mycket frustration i bassängen. Det är tufft, man har svettats och kämpat och kört, och får höra att ”du är skitdålig”. Men så är det, man lär sig. Ibland får man bara stänga av.

”Har blivit lite mesigare”

Har du hört om tusenmeters-bestraffningarna?

– Haha… jag har hört att han blivit lite mesigare de senaste åren. Vi simmar ju med Grant Hackett, som gjort comeback, och han berättar om vad han gjorde när han var som bäst. Vi gör fortfarande hårda saker, men inte i närheten. De körde tre gånger per dag, nu finns lite mer svängrum.

Denis Cotterell har tidigare fått hård kritik i internationell press för att han vägrat tro att de kinesiska simmare han tränat dopat sig, men fick en hård smäll när stjärnan Sun Yang i vintras åkte fast för att ha använt medicin som innehåller den otillåtna substansen trimetazidine.

Stoppade kineser

Det är inget solklart, normalt dopningfall, men Yang stängdes ändå av.

Michelle Coleman tränade aldrig med Sun Yang, men märkte av följderna.

– Sun har inte varit med när jag varit i Australien. När jag var nere i januari till maj var kineserna där. Men de får inte träna med Denis längre, förbundet sa stopp. De har blivit mer restriktiva med utländska simmare.

– Det var väl en ganska stor besvikelse för gruppen. Jag har inte pratat med Denis om det, men det var det.

Michelle Coleman blev sjuk under SM och har inte tävlat särskilt mycket under säsongen, och det finns fortfarande frågetecken kring om upplägget gett rätt sorts resultat.

I VM missade hon huvudmålet, att ta sig till final på 100 meter frisim. I kväll har hon sin sista chans att komma från Kazan med en medalj om halsen.

– Det kommer att bli otroligt tufft, men i en final kan allting hända, säger hon.

Följ ämnen i artikeln