”Det dummaste jag någonsin har läst en simmare göra”

Av: Lo Hägerfelth

Publicerad:
Uppdaterad:
Simon Sjödin och Ryan Lochte.
Foto: BILDBYRÅN
Simon Sjödin och Ryan Lochte.

I måndags stängdes Ryan Lochte av i 14 månader för brott mot antidopningsreglerna.

Det på grund av att han själv lagt upp en bild på sociala medier där han tillförde vätska till kroppen intravenöst.

– Man trodde att han gjorde det dummaste efter Rio, då han fejkade sitt rån. Och sedan får man läsa det här. Det är fruktansvärt dumt, säger svenska landslagssimmaren Simon Sjödin.

Den 24 maj la Ryan Lochte upp en bild på sina sociala medier som kom att bli kostsam.

Bilden visar nämligen hur den 33-årige simstjärnan tillförde vätska till kroppen intravenöst. Fenomenet kallas för infusion, ett brott mot dopningsreglerna. Preparatet som amerikanen intog var i och för sig inte otillåtet – men det var mängden. Reglerna säger att ett intag över 100 milliliter under en tolvtimmarsperiod är förbjudet.

– Jag har aldrig försökt skaffa mig fördelar genom att fuska, det skulle jag aldrig göra. Det är är väldigt olyckligt. Även om den här regeln är ny så borde jag ha vetat om den, sa Lochte .

I måndags föll så domen mot den tolvfaldige OS-medaljören - och den var hård. 14 månader avstängning för Lochte.

”Döljer någonting - eller så är han dum”

När Sportbladet inför långbane-EM i Glasgow frågar de svenska landslagssimmarna om incidenten är även domen bland truppen tuff.

– Ja. Så jäkla klantigt alltså, säger Johannes Skagius så fort namnet ”Lochte” kommer på tal.

– Alltså jag tänker att de flesta som idrottar på internationell nivå har någon form av intelligens i grunden. Så det där känns skumt för mig. Jag förstår inte hur man kan göra på det sättet. Inte medvetet. Jag vet ju själv hur det är att vara idrottare, jag testar minst en gång i månaden i olika dopingkontroller. Och man vet ju att man inte ska leka med sådant där, man är ju livrädd. Alltså bara ett äpple som ligger i en korg - jag tänker efter. En och två gånger. Så enligt mig är det bra att han är avstängd.

Är det än mer förvånande med tanke på hans status i sporten?

– Ja. Verkligen. En så stor profil... Antingen döljer han någonting - eller så är han dum. Så är det, faktiskt.

”Får ta oss simmare i försvar”

Faktum är dock att detta inte är första gången som Lochte stängs av. Efter OS i Rio de Janeiro 2016 blev han avstängd i nio månader efter att han ljugit om att han blivit rånad under mästerskapet.

– Man trodde att han gjorde det dummaste efter Rio, då han fejkade sitt rån. Och sedan får man läsa det här, säger Simon Sjödin om Lochtes avstängning.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Det är fruktansvärt dumt, klantigt och en så rutinerad simmare som han tycker man ju borde ha en massa pressmän runt omkring sig som säger att han inte kan lägga ut sådant där. Inte när du har en miljon följare på Instagram. Det var det dummaste jag någonsin har läst en simmare göra. Jag får ta oss simmare i försvar - vi är inte så dumma som han får oss att verka.

”Rykte om sig att inte alltid ha koll”

En av landslagssimmarna som har en än närmare kontakt till händelsen är Gustav Hökfelt. Den kommande EM-debutanten har själv bott och studerat i USA i fyra år och har nyligen flyttat hem från staterna.

Även han dömer ut Lochtes handlingar.

– Ja, haha. Det var lite klantigt måste man säga. Men han är väl mycket så, att han inte riktigt tänker igenom allting han gör. Det är synd att han ska försvinna på någonting sådant här. Han är såpass rutinerad att han ska ha koll på det där.

Hur upplever du att reaktionerna har varit i USA?

– Jag har inte hört så mycket från mina kompisar i USA. Men jag tror inte att det är någon som är jätteförvånad. Han har väl som sagt ett rykte omkring sig att inte alltid ha koll. På det mesta.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:

LÄS VIDARE